publika zvezdaCrvena zvezda bez publike protiv Konstantina
Crvena zvezda Telekom kažnjena je zbog incidenata na utakmici drugog kola Agroživ Superlige Srbije protiv ekipe Partizan mts. Crveno-beli su sankcionisani igranjem utakmice trećeg kola protiv Konstantina pred praznim tribinama i novčano u iznosu od čak 259.600 dinara.
Naime, zbog ubacivanja tvrdih predmeta na teren crveno-beli su sankcioniosani sa 118.000 dinara, a zbog ulaska navijača na teren i gađanja loptom trenera Partizana mts Duška Vujoševića, Zvezda je kažnjena sa još dodatnih 59.000 dinara. Novčano su kažnjeni i igrači Bojan Subotić i Demarkus Nelson. Subotić je kažnjen sa 59.000 dinara zbog diskvalifikujuće greške kao učesnik incidenta, a Demarkus Nelson sa 23.600 dinara zbog ulaska na teren tokom incidenta.
Direktor lige Predrag Bojić ponovo je proizvoljno kažnjavao, još jednom pokazavši da mu aršini prilikom sankcionisanja nisu jednaki i zbog toga KK Crvena zvezda Telekom izražava najoštriji protest. Za posebnu priču je neprofesionalno obavljanje posla delegata utakmice Zorana Dimitrijevića i to iz više razloga. Naime, Dimitrijević u svom izveštaju, koji smo iz kancelarije Lige dobili na uvid, nije naveo nekoliko primera više nego nesportskog ponašanja prema sudijama ove utakmice od strane predstavnika KK Partizan mts. Promaklo mu je pljuvanje sudije Uroša Obrkneževića od strane Dragana Todorića, kao i fizički nasrtaj i štipanje za leđa istog arbitra od strane trenera Partizana Duška Vujoševića. To delegat Dimitrijević, nije želeo i nije „smeo“ da vidi, ali kamerama to nije ipak nije moglo da promakne.
Takođe, Zoran Dimitrijević suđenje je ocenio kao vrlo dobro, a sve sudije sa pomenute utakmice su kažnjene (Obrkenežvić sa tri utakmice zabrane delegiranja, a Nešković i Mažić sa po jednom utakmicom bez prava delegiranja). S obzirom na ovako sraman izveštaj službenog lica čiji je posao bio da obavesti direktora lige o svemu onom što se desilo na utakmici, drugačije kazne možda i nismo mogli da očekujemo. Ipak, smatrali smo da će se direktor lige Predrag Bojić striktno pridržavati propozicija i po njima donositi odluku, ali istorija se ponovila pa smo dobili proizvoljno tumačenje pravilnika po sistemu ne zameranja. Protest izražavamo zbog toga, a ne zbog kazni.
Fizički napad trenera Partizana na sudiju je za Predraga Bojića bio „samo“ – ostvaren fizički kontakt (navod iz obrazloženja odluke). Prvi čovek Agroživ Superlige Srbije pozvao se na član 61 D13 Propozicija takmičenja u kome se kaže: U slučaju fizičkog napada na sudije i delegata kazniće se automatski suspenzijom i VREMENSKOM zabranom vršenja funkcije ili igranja.
Predrag Bojić je proizvoljno izrekao kaznu od dve utakmice suspenzije iako u Disciplinskom pravilniku piše sledeće: ko vređa, izaziva ili fizički napadne takmičara, trenera funkcionera, delegata, sudiju ili gledaoca na utakmici, ili van košarkaškog terena kazniće se zabranom igranja ili vršenja dužnosti u trajanju od najmanje šest meseci. U posebno teškim uslovima može se izreći kazna doživotne zabrane igranja ili vršenja dužnosti.
Sada se postavlja pitanje da li je Predrag Bojić uopšte pročitao Disciplinski pravilnik takmičenja koje predvodi i da li je u obzir uzeo činjenicu da se ovakvi ispadi Dušku Vujoševiću ne događaju prvi put u sezoni, a kamoli u karijeri. Podsećamo da je sličnih ispada, doduše u ABA ligi, Vujošević imao na utakmici sa Zadrom i na gostovanju protiv Solnoka.
Zbog svega navedenog smatramo da je odluka koju je doneo Predrag Bojić u najmanju ruku smešna i još jednom pod lupu stavlja njegov kredibilitet za obavljanje funkcije direktora lige.
Povezana vest:  EVROLIGA, Duel Partizana i Makabija na sajtu Evrolige u HD rezoluciji