juniori klupa 2013Najmlađi, a ubedljivo najbolji

Tituli juniorskog prvaka države sa FMP-om i dvema titulama prvaka juniorske Evrolige takođe osvojene sa timom iz Železnika, Vanja Guša dodao je i pehar namenjen pobedniku Jedinstvene kadetske lige. Ovaj mladi stručnjak imao je dosta uspeha i sa mlađim kategorijama Beobanke i Beovuka (dva druga mesta na šampionatima države sa juniorima i jedno drugo mesto sa kadetima), a prošlog leta se i kao asistent Marka Ičelića sa kadetskom selekcijom Srbije okitio bronzanom medaljom na šampionatu Evrope.
Ove sezone Vanja Guša je sa kadetskom selekcijom Zvezde u ligaškom delu takmičenja nanizao 20 pobeda i samo dva poraza. Zvezda je osvojila prvo mesto na tabeli, a crveno-beli su dominaciju dokazali i na završnom turniru gde su savladali Šumadiju iz Kragujevca (81:67), čačansku Mladost (72:47), u finalu Mega Vizuru (68:54) i tako zasluženo osvojili pehar. Treba istaći da su u svom pohudu bili i veoma oslabljeni, jer se u poslednjem kolu ligaškog dela takmičenja povredio rezervni plejmejker Petrović, pa je završni turnir u organizaciji Košarkaškog saveza Beograda morao da propusti.
– Četvrtfinalni duel sa Šumadijom je bio veoma težak. Igrali smo protiv osmoplasirane ekipe iz ligaškog dela, nismo imali pravo na kiks i taj pritisak se osetio kod igrača. U polufinalu smo ubedljivo pobedili čačansku Mladost, ali radi se o veoma talentovanoj ekipi koju predvode Kočović, Radovanović, Popović i Tutunović. Ti klinci dugo igraju zajedno, pravi su predstavnici čačanske škole košarke. Dva puta sno ih sa malom razlikom pobedili u ligaškom delu, i zato smo bili veoma oprezni. Oni su imali težak duel u četvrtfinalu sa ekipom Fleša, koju bih takođe želeo da pohvalim – počeo je priču Vanja Guša.
U finalu je viđena veoma uzbudljiva utakmica. Posle bolje igre Mega Vizure u prvom poluvremenu, crveno-beli su sjajnom odbranom u nastavku uspeli da naprave preokret.
– Tokom prvih 20 minuta imali smo dosta problema sa promašenim slobodnim bacanjima. Na suprotnoj strani veoma raspoloženi su bili Đoković i Matić i nismo imali rešenja za njihovu igru dva na dva. Međutim, u drugom poluvremenu se odlučili da na drugačiji način branimo njihov pik-end-rol i to je dalo rezultata.
Ono što je bilo evidentno je skakačka dominacija crveno-belih u svim mečevima:
– Mi nismo bili visinski nadmoćna ekipa. Jednostavno, taj kvalitet smo stekli treniranjem. Imali smo izuzetno raspoloženog skakača na poziciji krila Lazaravećia, koji je uz Miladinovića uspešno kontrolisao reket u napadu i odbrani. Takođe, želim da naglasim da smo mi regularni deo prvenstva završili kao ekipa koja je primila najmanje poena, dakle sa najboljom odbranom, da smo imali najviše skokova i da smo bili najbolji u procentu šuta za tri poena. To su parametri koji su nas izdvojili od ostalih ove godine.
Vanja Guša je u drugom poluvremenu finalnog duela pružio priliku i Aleksandru Aranitoviću koji je iz pionirske selekcije prekomandovan u kadete:
– Aranitović je sjajno odigrao finalni turnir u Vrnjačkoj Banji. Dobio je priliku da igra sa starijima od sebe i tu šansu je sjajano iskoristio. Moram da pohvalim Simića i Stojanovića koji su 1997. godište i sigurno najbolji bekovski par u svom uzrastu. Naročito bih istakao učinak Simića koji je sigurno bio MVP polufinala i finala. Izuzetno važnu ulogu u ekipi imao je svakako kapiten Daskalović, koji je pokazao svoju ljudsku i igračku veličinu. Ono što me posebno raduje je činjenica da smo trofej osvojili kao jedna od najmlađih ekipa. Mlađi tim od nas imala je samo ekipa Aktavisa iz Leskovca pošto je najveći broj igrača u ovoj ekipi rođeno 1997. godine – naglasio je Guša.
Trener crveno-belih kadeta pohvalno se izrazio o projektu jedinstvene kadetske lige i istakao da bi u budućnosti moglo da se razmišlja i o plej-ofu kako bi ovi mladi igrači produžili sezonu i dobili priliku da odigraju još kvalitetnih utakmica:
– Generacija igrača rođenih 1996. godine ocenjena je kao ne baš perspektivna, međutim ti momci su osvojili prošlog leta bronzu na Evropskom prvenstvu. Đoković, Simić, Kočović, koji igrom slučaja nisu bili u toj selekciji, pokazuju veliki talenat i napredak. Zato smatram da kada je ova generacija igrača u pitanju ne treba prerano donositi zaključke. Mislim da će imati šta da pokažu.
Kadetska selekcija Crvene zvezde Telekom ove sezone osvojila je i veoma jak međunardoni turnir u Švajcarskoj, gde je u finalu savladana reprezentacija Zagreba. O onome što predstoji Zvezdinim kadetima Guša je rekao:
– Koncetrisaćemo se na individualni razvoj ovih momaka kako u tehničko-taktičkom tako i u fizičkom smislu. Očekujem da će dosta igrača iz ove selekcije koji su rođeni 1997. godine biti pozvani u kadatsku reprezentaciju kao što su Miladinović, Kenić, Stojanović, a iskreno se nadam da će ih biti još – zaključio je Guša.

Povezana vest:  NBA VESTI, Pobede LA Lejkersa i Bostona