Srb Tur 3Košarkašice Srbije baz daha za bronzu, Turkinje bolje

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije nije uspela da osvoji bronzanu medalju na prvenstvu Evrope u Francuskoj pošto je danas u utakmici za treće mesto izgubila od selekcije Turske sa 92:71 (21:24, 22:20, 23:12, 26:15).
Izabranice selektora Marine Maljković nisu imale daha da istraju u ogromnoj želji da se okite medaljom i zasluženo su poražene od objektivno kvalitetnijih Turkinja. Ubedljiv poraz u polufinalu od Španije ostavio je posledice na igru celog tima, koji je dobro počeo, a katastrofalno završio današnji meč.
Srpske košarkašice hrabro su ušle u utakmicu, čvrsto rešene da pruže maksimum i ostvare podvig. Igrale su veoma dobro celo poluvreme i na odmor otišle sa poenom viška (44:43).
Činilo se tada da imaju snage za ravnopravnu borbu protiv jedne od najboljih evropskih selekcija, srebrnom sa prethodnog kontinentalnog šampionata. Međutim, u nastavku meča došlo je do potpunog pada koncentracije, Srpkinje su zaigrale nervozno i bez samopouzdanja, a Turkinje kao da su ubacile u „veću brzinu“.
Za tili čas turski tim je napunio protivnički koš, obezbedio sigurnu prednost i nametnuo ritam kojeg reprezentativke Srbije nisu mogle da prate. Uzalud je Maljkovićeva nastojala da savetima pomogne svojim izabranicama, ništa im nije polazilo za rukom, pa su u poslednju četvrtinu ušle gotovo letargično, svesne da je rival ipak mnogo kvalitetniji.
Turkinje su s lakoćom dominirale terenom i rutinski okončale borbu, izborivši siguran trijumf sa 21 poenom razlike.
Košarkašice Srbije ostale su bez medalje, ali su ipak ostvarile veliki uspeh na kontinentalnom šampionatu u Francuskoj, gde su se plasirale u polufinale posle više od 20 godina. Ujedno, osigurale su učešće na prvenstvu sveta, sledeće godine u Turskoj.
Srbija: Radočaj 11, Vulić, Čađo 11, Krnjić 11, Jovanović 2, Milovanović 23, Butulija, Matić 4, Ajanović, M. Dabović 7, A. Dabović, Rad 2.
Turska: Palazoglu 5, kanitez, Gunaj, Vardarli 17, Dajgaler 5, Tunčler 15, Alben 7, Jilmaz 19, Čirak 2, Holingsvort 18, Ivegin 4, Čaglar.
U borbi za titulu večeras od 20 sati sastaju se Španija i domaćin Francuska.

Povezana vest:  EP 2011, Srbija na startu EP pobedila Italiju