cz kadeti 2013Crveno-beli kadeti: Umorni, ali zadovoljni

U velikom uspehu reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 16 godina, bitnu ulogu imali su i članovi Crvene zvezde Telekom. Vojislav Stojanović, Nikola Rakićević, Stefan Kenić, Aleksandar Aranitović i David Miladinović vratili su se iz Ukrajine okićeni srebrom. Zadovoljni zbog velikog uspeha, ali i vidno umorni od brojnih putovanja i dvomesečnog odsustva od kuće preneli su svoje prve utiske. Najbolji strelac u finalnom meču, Nikola Rakićević, zadovoljan je zbog velikog uspeha i osvojene medalje, ali i žali što na grudima nije najsjajnije odličje:
– Srebrna medalja je stvarno veliki uspeh. Ostaje žal za finalom koje smo izgubili tesno, na produžetke, dva razlike. Imali smo ih, ali su nas u završnici stigli, pre svega zahvaljujući nekim bitnim trojkama koje su pogodili u ključnim momentima – rekao je Rakićević, a zatim se nadovezao:
– Kada se tako izgubi meč premotava se film i svaki koš je mogao da odluči pitanje pobednika. Ja sam promašio važan šut 22 sekunde pre kraja, ali šta da se radi, život ide dalje – istakao je talentovani krilni košarkaš Zvezde i reprezentacije Srbije.
Srebro iz Ukrajine nije jedino odlučje koje su Zvezdini poletarci osvojili ovog leta u dresu reprezentacije Srbije. Naime, u Holandiji se održala Olimpijada za mlade (EYOF) gde se Zvezdina petorka okitila zlatom. Srbija je u finalu bila bolja od Hrvatske. Stefan Kenić osvrnuo se na veliki uspeh u Holandiji.
– Zlatna medalja u Holandiji nam je mnogo značila pre svega jer smo u finalu savladali veoma jakog protivnika, selekciju Hrvatske. To je bila jako dobra priprema za Evropsko prvenstvo jer su se okupile reprezentacije iz cele Evrope. Veoma lepo iskustvo za sve nas – istakao je Kenić, a zatim dodao da su svi mnogo napredovali i na individualnom i na taktičkom planu pod vođstvom Vanje Guše sa kojim su sarađivali i u Crvenoj zvezdi, i u reprezentaciji.
Jedan od najmlađih u dresu nacionalnog tima bio je Aleksandar Aranitović. On je bio jedan od dvojice reprezentativaca koji su 1998. godište, ali su mu drugari iz Zvezde pomogli da se lako prilagodi:
– Malo sam se pribojavao kako će me ekipa prihvatiti, bio sam mirniji i kao mlađi sam ih slušao. Ipak, kapiten, Voja (Vojislav Stanković) mi je pomogao i uz njega sam mogao da se opustim – rekao je Aranitović, a zatim je pričao o veoma uspešnoj sezoni u Crvenoj zvezdi gde je nastupao i za kadete i za pionire:
– Trener Milovan Bulatović… – započeo je izlaganje Aranitović, ali je ubrzo prekinut.
– Doktor košarke – rekli su u glas preostala četvorica, a Voja Stojanović se nadovezao govoreći sve same reči hvale za trenera pionira Zvezde:
– Najbolji poznavalac košarke na svetu! Molim vas, naglasite to – rekao je sa osmehom kapiten crveno-belih, a zatim je Aranitović nastavio priču:
– On me je pozvao da iz Beovuka da pređem u Crvenu zvezdu. Dao mi je svu slobodu na terenu i mislim da sam to veoma dobro iskoristio – završio je najmlađi kadet crveno-belih.
Crvena zvezda je protekle sezone dominantno osvojila ABS Elektro Kadetsku ligu Srbije. Crveno-beli su zabeležili 20 pobeda u regularnom delu, uz samo dva poraza i sa prve pozicije se plasirali na fajnl-ejt. Kako ističe kapiten, Vojislav Stojanović, tek su na završnom turniru pronašli svoju pravu igru i praktično se prošetali do trofeja:
-U regularnom delu smo pobeđivali, ali nismo igrali onako kako smo želeli…
– Bio je skroz novi tim – prekinuo je kapitenovo izlaganje Miladinović, a zatim nastavio:
– Stigao je najbolji plejmejker u svom godištu, Simić. Trebalo nam je vremena da se svi uklopimo, ali se u finalu ispostavilo da smo ubedljivo najbolji – ponosno je rekao sjajni centar pre nego što se osvrnuo i na minulo Evropsko prvenstvo na kojem je bio najbolji bloker u reprezentaciji Srbije:
– Nisam znao da sam bio najbolji u toj kategoriji – rekao je pomalo iznenađeno Miladinović, istakavši da mu je najteže bilo u meču sa Grčkom:
– Najveći rival u reketu, bez razmišljanja, bio je Grk Papajanis koji je veoma korpulentan i visok 217 centimetara. Kroz celo prvenstvo smo dizali formu. Najviše nam je krivo zbog finala, jer smo mi radili naporno dva meseca – istakao je perspektivni centar crveno-belih.
Kadeti Crvene zvezde dobili su slobodno do 2. septembra kada će se vratiti u trenažni proces. Ozbiljnim pristupom treninzima, želja im je da napreduju i ponove uspehe iz protekle sezone, a zatim i još jednom zaduže dres kadetske selekcije jer su srebrom u Ukrajni izborili plasman na Svetsko prvenstvo u Dubaiju.

Povezana vest:  NBA VESTI, Predsednik SAD u ponedeljak sa igračima Majami Hita