Basket 3x3 Novi Sad 1Novosadski „Basket 3×3″ osvojio drugo mesto u Istanbulu

Istanbul, grad na Bosforu na razmeđu dvaju kontinenata, proteklog vikenda bio je, na poslednjem turniru World toura, poprište završnih borbi najboljih svetskih ekipa u basketu ne samo za laskavi naslov pobednika nego i za konačni plasman najuspešnijih ekipa i pojedinaca na ovogodišnjoj prestižnoj listi FIBA.
I za, takođe, ništa manje privlačno pravo nastupa na Old star susretu 12. decembra u Dohi za koji su bogati organizatori iz Katara pobednicima ponudili izazovni nagradni fond od čak 120.000 amaeričkih dolara.

Basket 3x3 Novi Sad– Ako u Istanbulu nismo u potpunosti ostvarili prvi, ispunili smo bar drugi, ništa manje značajan cilj – kaže Dušan Domović Bulut koji je predvodio tim „Basket 3×3″ za koji su nastupali Marko Ždero i Nikola Ugrica, potpomognuti, umesto Marka Savića, Beograđaninom Nebojšom Boškovićem.
Iskušenje je zato bilo preveliko i ono je, više od neuobičajeno hladnog i neugodnog vetrovitog vremena, donekle omelo vrhunske igrače da ljubiteljima basketa – okupljenim pod čadorom za više od 3.000 gledalaca i razapetom nedaleko od Plave džamije – prikažu sve one primamljive draži pojedinačnog nadigravanja i maštovite igre pod jednim košem pretvarajući poneke mečeve u pravu pravcatu rovovsku borbu.
– Među okupljenim učesnicima, kao pobednicima prethodnih pet kontinentalnih turnira održanih u Tokiju, San Huanu, Rio de Žaneiru, Pragu i Lozani, nije bilo autsajdera – ističe Marko Ždero i kao potvrdu navodi da se ni jedna utakmica nije završila pre isteka vremena postizanjem 21 poena.
Kao jedini predstavnici Srbije, Novosađani su u grupi B, izborili pobede protiv domaćeg „Bosfora“ (15:12) i argentinskog „Neuqvina“ (16:12), ali su poklekli u bespoštednoj bici sa izuzetno agresivnim venecuelanskim timom iz Karakasa (11:13), da bi u četvrtfinalu nešto ubedljivije savladali ekipu „Saskaton“ iz Kanade (18:13).
– Pobedu u neizvesnom polufinalnom meču protiv ekipe iz Kranja obezbedio nam je Bulut „dvojkom“ u poslednjoj sekundi i tako pokvario računicu svih koji su priželjkivali čisto slovenačko finale – veli Nikola Ugrica ukazujući na činjenicu da u basketu ne važe nikakve unapred sračunate kalkulacije i da, najčešće, trenutno nadahnuće, uz ispoljeni obavezan ogroman samopregor u svakoj partiji, određuje konačni rezultat.
Na njegovu i žalost njegovih saigrača, u samom finalu nadvisili su ih, u doslovnom značenju te reči, Aleks Kunc (207) i Blaž Cresnar (217), dvometraši iz ekipe „Brezovica“ koji su „popunili“ reket i nad košem visoko uzdigli gotovo nepropustljivi „kišobran“.
– U sudaru dve sjajne ekipe videli smo dva potpuno različita stila basketa od kojih je, ovaj put, kako u napadu tako i u odbrani, bila presudna visina – jednodušni je komentar prisutnih stručnjaka.
Oni stariji među njima podsetili su da je nekadašnja jugoslovenska škola košarke pod vođstvom Aleksandra Nikolića u ubitačnom šutu sa spoljnih pozicija odavno propisala delotvorni lek protiv odbrane visokih igrača koju je uveo Gomeljski, čuveni polkovnik ruske „Zbornaje komande“.
– Kad je bilo najpotrebnije šut nam je zakazao – vajka se Dušan Domović Bulut, inače, sa prosekom od 8,6 poena i sa po dve postignute „dvojke“ u svakoj utakmici, proglašen za najboljeg strelca turnira.
Tako se nije ponovio slučaj iz Atine, kada su lane osvojili još uvek važeću titulu svetskih prvaka, a kada su on i Marko Savić naizmence rešetali i „dvojkama“ zasipali koš prizemljivši i učinivši nemoćnim američke i francuske visokoletače.
Ostaje im kao uteha što su sa novoosvojenim bodovima ponovo izbili na sami vrh FIBA liste najbolje plasiranih ekipa, što im daje nadu da će biti dovoljna preporuka da ih organizatori spektakla u Dohi pozovu kako bi zauzeli pripadajuće im mesto među šest pomno izabranih najboljih svetskih ekipa.
– Postignuti uspeh u Istanbulu, kojim su Novosađani u 2013. zadržali vodeće mesto na rang listi FIBA, je veliki podstrek za razvoj basketa kao budućeg olimpijskog sporta kod nas i pravi izazov da se na evropskim i svetskim turnirima dogodine oprobaju i dobrim rezultatima iskažu i neke druge ekipe iz Srbije – smatra Nebojša Bošković, član beogradskog „Olimpa“, koji se, kao zamena Marku Saviću, priključio novosadskoj ekipi „Basket 3×3″ u najnovijem osvajačkom pohodu na basket-tron u Turskoj.
On i Bulut su uvereni da će nedavno osnovani Basket savez Srbije, uz pomoć KSS, uspeti da se u međuvremenu osnaži kako bi značajnije podržao naše buduće predstavnike na ovim nadmetanjima tako i da će se steći svi preduslovi da bar jedan od nekolicine ovdašnjih regionalnih turnira dobije FIBA licencu za organizaciju evropskog ili svetskog turnira i tako postati središte okupljanja basketaške elite.

Povezana vest:  Partizan u finišu slomio Karpoš