LOGO RIO 2016CEV – KVALIFIKACIJE ZA OI 2016.

Kontinentalni turniri kvalifikacija za OI u januaru 2016. – drugoplasirane i trećeplasirane selekcije na Svetskim turnirima olimpijskih kvalifikacija

Evropska odbojkaška konfederacija, CEV, saopštila je sistem kvalifikacija za Olimpijske igre 2016, koje će se odigrati od 5. – 21. avgusta u Rio de Žaneiru, u Brazilu.

Plasman na turnir Evropskih kvalifikacija za OI 2016. biće određen na osnovu rang liste CEV u seniorskoj konkurenciji od 1. novembra 2015. Na turniru će, pored domaćina, igrati 7 najbolje plasiranih selekcija. Pobednici turnira će izboriti plasman na OI 2016. Turnir u konkurenciji seniorki odigraće se od 4. – 9. januara 2016, a u konkurenciji seniora od 5. – 10. januara 2016. CEV je raspisao konkurs za organizatore, koji prijave moraju poslati do 16. marta 2015.

Drugoplasirane i trećeplasirane selekcije u obe konkurencije izboriće plasman na Svetske turnire olimpijskih kvalifikacija, koji će se odigrati u Japanu između 15. maja i 5. juna 2016.

Povezana vest:  Atanasijević najbolji poenter Svetske lige

Propozicijama takmičenja 8 ekipa će biti podeljeno u dve grupe sap o 4 tima. Plasman u polufinale izboriće po dve reprezentacije, a poslednjeg dana takmičenja odigraće se meč za treće mesto i finale. Pobednik će izboriti plasman na Olimpijske igre, a poraženi finalisti i osvajači trećeg mesta će se kvalifikovati za poslednji turnir Olimpijskih kvalifikacija.

Prvi kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre je Svetski Kup 2015. u obe konkurencije.

XII Svetski Kup 2015. u konkurenciji seniorki odigraće se od 22. avgusta – 6. septembra u Japanu, sa koga će dve reprezentacije izboriti plasman na Olimpijske igre. Plasman na Svetski Kup seniorki do sada su izborili Japan (organizator), SAD (svetski prvak), Rusija i Srbija (dve prvoplasirane selekcije sa CEV rang liste).

XIII Svetski Kup 2015. u konkurenciji seniora odigraće se od 8. – 23. septembra u Japanu. Plasman su do sada izborili Japan (organizator), Poljska (svetski prvak), Rusija i Italija (dve prvoplasirane selekcije sa CEV rang liste).

Povezana vest:  Veliko Gradište osvojili Isidora Egić/Milena Matić i Mirko Radević/Đorđe Klašnić

Na oba Svetska Kupa će igrati po 12 reprezentacija: Japan (organizator), po dve selekcije iz svake Konfederacije i aktuelni svetski prvaci: SAD u konkurenciji odbojkašica i Poljska u konkurenciji odbojkaša.

Svetska odbojkaška federacija, FIVB, saopštila je da će u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2016, koje će se odigrati od 5. – 21. avgusta u Rio de Žaneiru, u Brazilu, nastupiti 264 reprezentacije, po 132 u obe konkurencije. Plasman na Olimpijske igre 2016. izborio je jedino domaćin, Brazil, u obe konkurencije. Dve najuspešnije selekcije sa Svetskog Kupa 2015. (igraće po 12 reprezentacija) izboriće plasman na OI, kao i pobednici 5 Kontinentalnih kvalifikacionih turnira ili na osnovu plasmana na Kontinentalnim prvenstvima 2015, u zavisnosti od odluka Kontinentalnih konfederacija. Preostale četiri reprezentacije biće poznate nakon Svetskih turnira olimpijskih kvalifikacija (po dva u obe konkurencije), koji će se odigrati od 15. maja – 5. juna 2016. Na Svetskim turnirima olimpijskih kvalifikacija igraće po dve reprezentacije iz Evrope (CEV 2 i CEV 3), koje zauzmu drugo i treće mesto na turnirima Evropskih kvalifikacija.

Povezana vest:  Odbojkaši otputovali na pripreme u Sloveniju

U obe konkurencije će se odigrati po dva Svetska turnira između 15. maja i 5. juna.

Prvi turnir će se odigrati u Japanu, u obe konkurencije, (7. kola – svako sa svakim) i biće u isto vreme i Azijski kvalifikacioni turnir. U Japanu će igrati 8 reprezentacija: 4 selekcije iz Azije, 2 iz Evrope (CEV 2 i CEV 3) i po jedna iz Severne i Srednje Amerike (NORSEKA 2) i Južne Amerike (CSV 2). Plasman na Olimpijske igre će izboriti 3 prvoplasirane reprezentacije, kao i najbolja selekcija iz Azije. Ukoliko neka selekcija iz Azije bude među prve tri, plasman na OI će izboriti i druga najuspšenija selekcija iz Azije.

Na drugom turniru Svetskih olimpijskih kvalifikacija igrače 4 reprezentacije: 1 iz Severne i Srednje Amerike (NORSEKA 3), 1 iz Južne Amerike (CSV 3) i 2 iz Afrike (CAVB 2 i CAVB 3). Plasman na OI izboriće pobednik turnira.