Selektor odbojkaške reprezentacije Srbije Nikola Grbić rekao je danas da sportisti treba da budu „avangarda društva“ i dečiji idoli, kao i da je svima u timu žao što neće igrati na Olimpijskim igrama, za šta je okrivio i političke razloge.

-Mi treba da smo avangarda društva, treba deci da budemo idoli. Onda moraš da budeš kompletna ličnost, da si odgovoran, paziš kako svojim ponašanjem utičeš na mlade, i mislim da ovi momci imaju tu karakteristiku i da svojim ponašanjem to svakodnevno potvrđuju –  rekao je Grbić gostujući na televiziji N1.

Srbija je u nedelju prvi put u istoriji osvojila Svetsku ligu. Grbić je priznao da je ceo tim prošao kroz težak period posle neuspešnih kvalifikacija za Olimpijske igre.

Povezana vest:  JUNIORI – XXIV EP 2014., Rusija uspešnija Srbije

-Čestitao sam im od srca. Potpuno zaslužena pobeda, koja nijednog momenta nije dolazila u pitanje. Mi znamo koliko smo trenirali za to i koliko smo dali sebe. Svi su nam u Krakovu govorili kako smo napredovali i da igramo mnogo bolje nego prošle godine, ali ako nemaš rezultat nije bitno koliko radiš i treniraš. Kada se kruniše zlatom, to dobija potvrde – rekao je selektor.

Otkrio je šta je rekao igračima uoči finala sa Brazilom.

-Nema tu puno filozofije, pred finale sam im reako da ne treba da budu savršeni, jer nas je srce dovelo do finala, kao i zalaganje. To je bio jedini moj zahtev, uživajte, radili ste naprono, sad to pokažite na terenu. Ako posle toliko napornog rada ne uspeš da pokažeš na terenu, onda ostane gorak ukus – objasnio je on.

Grbić je podsetio na još neke istorijske uspehe ove sezone u Svetskoj ligi, pošto je njegov tim prvi put pobedio Rusiju u gostima, kao i Brazil kod kuće. Selektor je posebno istakao decu koja su gledala utakmicu protiv Brazila.

Povezana vest:  Drugi trijumf Nine Škarić i Aleksandre Aleksić – peti put pehar za Bastu i Kolarića

-To mi je bilo upečatljivo i nadam se da će oni početi da se bave odbojkom i da će im ovi momci biti idoli. Igrali smo jako dobro, pomerali granice i mislim da je zlato šlag na tortu – rekao je on.

Selektor je kazao da je svima u timu žao što se nisu plasirali na Olimpijske igre, kao i da mu je žao što je „zbog nekih političkih odluka u vrhu FIVB“ promenjen sistem kvalifikacija, tako da Evropa izgubi jedno mesto, a Južna Amerika dobije jedno više.

Povezana vest:  “TROFEJ BEOGRAD 2012.” – 47. MEĐUNARODNI TURNIR GRADSKIH OMLADINSKIH REPREZENTACIJA, 34 ekipe iz 27 gradova iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, BJR Makedonije, Crne Gore i Bosne Hercegovine

-Mislim da Meksiko, koliko god je zaslužio da se nađe na OI, neće podići ni gledanost ni kvalitet. Treba da uživamo u uspehu i da pravimo ekipu za Tokio – rekao je Grbić.