Reprezentativke Srbije u odbojci su se fotografisale posle pobede nad Poljskom tako što su prstima povukle oči, što je američki portal Hafington post ocenio kao rasizam.

Srpske odbojkašice su to uradile aludirajući na Svetsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Japanu, a na koje su se plasirale upravo pobedom nad Poljskom, piše Hafington post, ali i upozorava da se takvom gestikulacijom ismevaju ljudi azijskog porekla.

Povezana vest:  SENIORI – 45. KUP SRBIJE – ČETVRTFINALE, PARTIZAN ČETVRTI POLUFINALISTA

Sporna fotografija je prvo postavljena na sajtu Svetske odbojkaške federacije (FIVB), ali je kako se navodi u tekstu uklonjena.

Autor teksta je podsetio da je argentinski fudbaler Ezekil Laveci uradio isto ranije ovog meseca na promotivnom fotografisanju, posle čega se izvinio.

„Dobili smo instrukcije od zvaničnog fotografa i ja sam pokušao da napravim slike zanimljivim tako što sam pravio grimase, koje bi služile za zabavu“, objasnio je Laveci u saopštenju svoj postupak.

Povezana vest:  „VIP BEACH VOLLEY LIGA 2012 .“ – PRVENSTVO SRBIJE U ODBOJCI NA PESKU, Glavni favoriti u polufinalu turnira u Baču

Fotografija srpskih odbojkašica je privukla pažnju američkih medija, pa je portal Dedspin (Deadspin) objavio da one „nisu išta naučile od košarkaške reprezentacije Španije 2008. godine“.

Španski košarkaši su tada imali sličnu fotografiju pre odlaska na Olimpijske igre u Pekingu.

Hafington post je povodom sporne fotografije reprezentativki Srbije želeo da kontaktira Svetsku odbojkašku federaciju (FIVB), ali nije dobio odgovor.

Povezana vest:  Na "Štrandu" trijumfi Milene Matić i Marije Milošević, i Siniše Antonića i Marka Nikolića