VOLLEY_ITALY_2010SP ITALJIA 2010

 

Počinje šampionat sveta za odbojkaše, Srbija večeras protiv Nemačke

U Italiji danas počinje 17. Svetsko prvenstvo za odbojkaše i trajaće do 10. oktobra, a titulu brani nacionalni tim Brazila. 24 tima takmičiće se u šest grupa, a reprezentacija Srbije smeštena je u grupu F zajedno sa selekcijama Poljske, Nemačke i Kanade.

Najbolji srpski odbojkaši igraju od 21.00 u Trstu prvi meč u grupi F Svetskog prvenstva protiv Nemačke. U drugom kolu rival Srbiji biće Kanada 26. septembra od 17 sati, dok će dan kasnije igrati protiv Poljske (21.00).

Odbojkaška reprezentacija Srbije pokušaće da se na šampionatu sveta, koji se održava od 25. septembra do 10. oktobra u Italiji, četvrti put uzastopno nađe među četiri najbolje ekipe u izuzetno jakoj konkurenciji na čelu sa braniocem titule – Brazilom.

Povezana vest:  Alba Blaž prvak Rumunije

Izabranici Igora Kolakovića puni samopouzdanja odradili su duge pripreme i na 17. Mondijalu, na kome će se Srbija prvi put pojaviti kao samostalna država, nameravaju da krunišu do sada veoma dobru sezonu.

Srpski orlovi su najveći uspeh u ovoj godini ostvarili na završnom turniru Svetske lige u argentinskom Santa Feu, u julu, kada su prikazali izuzetno dobre partije i zauzeli treće mesto.

Taj domet se, čak, može smatrati i podvigom ako se uzme u obzir da u državnom timu nije bilo dvojice najiskusnijih pojedinaca – kapitena Nikole Grbića i korektora Ivana Miljkovića.

Povezana vest:  SVETSKI KUP, Terzić: Nismo među favoritima na Svetskom kupu

Njih dvojica biće u sastavu koji iz godine u godinu uspeva da se održi u samom odbojkaškom vrhu na velikim takmičenjima, iako je poslednja medalja, bronzana, osvojena još 2007. na šampionatu Evrope u Rusiji.

Za reprezentaciju Srbije na Mondijalu u Italiji igraće: Nikola Kovačević, Bojan Janić, Vlado Petković, Miloš Terzić, Dragan Stanković, Marko Samardžić, Nikola Grbić, Miloš Nikić, Milan Rašić, Ivan Miljković, Saša Starović, Borislav Petrović, Marko Podraščanin i Nikola Rosić.

.U drugu fazu takmičenja će se plasirati po tri selekcije iz svake grupe, koje će formirati novih šest grupa sa po tri selekcije. Plasman u treću rundu izboriće po dve selekcije iz svake grupe, koje će formirati četiri grupe sa po tri reprezentacije. Pobednici grupa u trećoj rundi izboriće plasman u polufinale, drugoplasirane reprezentacije će igrati u razigravanju za plasman od petog do osmog mesta, a trećeplasirane selekcije u razigravanju za plasman od desetog do 12. mesta. Polufinalne utakmice na programu su 8. oktobra u Rimu, dok se finale igra dva dana kasnije, takođe u glavnom gradu Italije.

Povezana vest:  Miljković: Nisam svestan da smo osvojili zlatnu medalju

Sastavi grupa:

A (Milano): Italija, Japan, Egipat, Iran

B (Verona): Brazil, Španija, Kuba, Tunis

C (Modena): Rusija, Portoriko, Australija, Kamerun

D (Ređo Kalabrija): SAD, Argentina, Venecuela, Meksiko

E (Torino): Bugarska, Kina, Francuska, Češka

F (Trst): Srbija, Poljska, Nemačka, Kanada