Svetska odbojkaška federacija, FIVB, objavila je da je Administrativni Bord FIVB odobrio novi sistem bodovanja za rang liste FIVB. Nova rang lista FIVB biće objavljena 1. februara i za nju će se, po novom sistemu, računati rezultati od 1. januara 2019. Grupe na Olimpijskim igrama u Tokiju, u obe konkurencije, biće formirane na osnovu rang liste od 31. januara 2020, saopštio je FIVB.

Na novim rang listama FIVB računaće se rezultati sa zvaničnih takmičenja i to: Olimpijskih igara i kvalifikacija za OI, Svetskih prvenstava i kvalifikacija za SP, Lige nacija i FIVB Kupa izazivača (kvalifikacija za Ligu nacija), Svetskog kupa, Kontinentalnih prvenstava i kvalifikacija (prvenstvo Evrope i kvalifikacije za EP). Najavljeno je da će FIVB priznati i računati i rezultate sa međunarodnih takmičenja, računajući i godišnja takmičenja sa minimum 4 reprezentacije učesnice.

Povezana vest:  Zvezda i Partizan od sutra u borbi za šampionsku titulu

Prikaz načina bodovanja možete pogledati na: https://www.fivb.com/en/about/news/fivb-to-introduce-new-world-ranking-system?id=89970 ili https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=dI-ROcdY4vo&feature=emb_logo

Prilikom bodovanja će se koristiti dosadašnji međusobni rezultati dve reprezentacije, a algoritam će izračunati svih šest mogućih rezultata (od 3:0 do 0:3). Akutelni rezultat meča će zatim biti upoređen za očekivanim ishodom na osnovu prethodnih rezultata. Ukoliko je selekcija premaila očekivanja, odnosno pobedila favorita, osvojiće bodove za rang listu, a ukoliko je poražena od autsajdera izgubiće bodove na rang listi. Naravno, nijedna selekcija ne može da izgubi bodove ukoliko pobedi, s tim što trijumf protiv autsajedra, odnosno očekivana pobeda, donosi manji broj poena.

Povezana vest:  Seniori u ponedeljak putuju u Krakov

FIVB je najavio da će i Kontinentalne konfederacije imati koristi ukoliko budu u obzir uzimale rezultate selekcija iz iste Konfederacije. Evropska odbojkaška konfederacija, CEV, već ima svoj sistem određivanja plasmana, odnosno rang liste, koje možete pogledati na:_ https://www.cev.eu/Rankings/Men.aspx

– Novi način bodovanja za FIVB rang liste donosi važnost ne samo svakoj pobedi, već i svakom osvojenom setu. To znači da će se videti istinska snaga svakog tima i mislim da će novi sistem bodovanja biti pošteniji. Naš cilj je da odbojka bude porodični sport broj 1 u svetu i mislim da će ovakva fer igra biti odličan primer za sledeće generacije. – istakao je dr Ari Grasa da Silva Filjo, predsednik FIVB.

Povezana vest:  Nikola Grbić saopštio širi spisak igrača za kvalifikacije za SP 2018. i Svetsku ligu 2017.