Balkanska odbojkaška asocijacija, BVA i Evropska odbojkaška konfederacija, CEV, saopštile su da će se Zonska, I runda kvalifikacija za III EP 2021. u konkurenciji pionirki i pionira odigrati u martu u dvorani „Vlade Divac“ u Vrnjačkoj Banji. Pioniri će turnir odigrati od 2. do 6. marta, a pionirke od 9. do 13. marta. Na turniru pionira (2005. i mlađi) igraće Srbija, Bugarska, Grčka, Rumunija i Turska, a na turniru pionirki (2006. i mlađe) Srbija, Bugarska, Grčka, Rumunija, Severna Makedonija i Turska. Plasman na EP će izboriti samo pobednici turnira, dok će preostale selekcije igrati u II rundi kvalifikacija.

Povezana vest:  Finalni turnir odbojkašica u Šćećinu

U Zonskoj, I rundi kvalifikacija za EP odigraće se turniri svih 5 Zonskih asocijacija CEV (BVA – Balkanska odbojkaška asocijacija, EEVZA – Istočnoevropska odbojkaška asocijacija, MEVZA – Srednjoevropska odbojkaška asocijacija, NEVZA – Severnoevropska odbojkaška asocijacija, WEVZA – Zapadnoevropska odbojkaška asocijacija), a pobednici će izboriti plasman na EP 2021.

Turniri I runde kvalifikacija igraće se najkasnije do 14. marta.

Povezana vest:  18 reprezentacija u Ligi nacija od 2025. – poznati datumi takmičenja do 2028.

II runda kvalifikacija odigraće se od 6. do 9. maja, a igraće se 5 turnira sa po 4 reprezentacije. U II rundi kvalifikacija, u obe konkurencije, po 5 selekcija će imati BVA, EEVZA i WEVZA, MEVZA će imati 4 selekcije, a NEVZA 1 reprezentaciju.

Plasman na EP 2021. izboriće 5 pobednika grupa u konkurenciji pionirki, odnosno 5 pobednika grupa i najbolja drugoplasirana selekcija u konkurenciji pionira.

Povezana vest:  KUP SRBIJE, Lukićeva čestitka odbojkašima

Niređhaza u Mađarskoj i Humene u Slovačkoj biće domaćini III EP 2021. u konkurenciji pionirki (do 16 godina) od 10. do 18. jula.

III EP 2021. u konkurenciji pionira (do 17 godina) odigraće se u Tirani, u Albaniji od 10. do 18. jula.