Sve smo bliži danu kada će Evropsko prvenstvo za seniorke i zvanično početi. Posle tačno 10 godina, glavni grad Srbije ponovo će ugostiti najbolje odbojkašice Evrope. To nam je dalo odličan povod da razgovaramo sa našom reprezentativkom Minom Popović o Evropskom prvenstvu, kao i pripremama za ovo takmičenje. Rođena Kraljevčanka koja igra na poziciji srednjeg blokera, članica je reprezentacije Srbije od 2015. godine. Sa našim nacionalnim timom do sada je osvojila šest medalja, od čega su dve bile najsjajnije. Kada je klupska karijera u pitanju, Mina će od sledeće sezone nositi dres turskog Fenerbahčea, posle šest sezona provedenih u Italiji.

Beograd će biti jedan od četiri domaćina Evropskog prvenstva za seniorke, koje će se održati ove godine. Mina je sa nama podelila koliko njoj i celoj ekipi znači to što će se jedno od najvećih takmičenja igrati pred domaćom publikom.

–  Sigurno da nam je svima drago što ćemo imati priliku da igramo pred našom publikom. Poslednjih godina naša reprezentacija ima tradiciju dobrih igara i osvajanja značajnih medalja na velikim takmičenjima. Mislim da su ljudi počeli sve više da nas prate i da navijaju za nas, što će nam veoma značiti. Takođe će i njima značiti, jer će imati priliku da gledaju prvenstvo u svojoj zemlji.

Povezana vest:  Brazil prvi finalista

Iako je Srbija u više navrata dokazala da ima potencijal da se bori za najsjajnije odličje na Evropskom prvenstvu, Mina smatra da uspeh zavisi od više faktora. Otkrila nam je i koje reprezentacije su najveći konkurenti na putu do medalje.

– Nezahvalno je govoriti o tome i mislim da nijedan sportista ne voli da daje neke prognoze i najave. Mi svakako želimo da ostvarimo najbolji rezultat. Naravno, uspeh zavisi od mnogo toga, a na nama je da radimo na našoj igri i da treniramo kao što smo to uvek radili. Ako to bude dovoljno, ishod može da bude još jednom onakav kakav priželjkujemo. Evropsko prvenstvo definitvno nije lako. Na poslednjem smo igrali finale protiv Turske koja ima dosta mladih igračica, koje su sigurno još napredovale. Naravno, Italija ima dobre individue, kao i Poljska. Uvek su tu i ekipe koje će iznenaditi i odigrati mnogo bolje nego što to na papiru izgleda.

Sredinom maja u Beogradu je održan žreb za Evropsko prvenstvo. Naša reprezentacija nalazi se u najtežoj grupi, ali rođena Kraljevčanka smatra da to nije negativna stvar.

Povezana vest:  SP POLJSKA 2014, Poljska i Brazil finalisti SP

– Možda je naša grupa najteža, ali suštinski ta ekipa koja osvoji prvenstvo mora da prođe i jaču grupu i teže protivnike kasnije. Imati najjaču grupu nije nužno negativna stvar i mislim da će nas to još bolje pripremiti za finalne faze turnira.

Posle šest sezona u Italiji, Mina će od sledeće sezone nositi dres turskog Fenerbahčea. Naša reprezentativka otkriva nam kako je protekla sezona za nama i šta očekuje u Istanbulu.

– Mislim da smo prošlom sezonom zadovoljni svi koji smo izašli iz nje nepovređeni i bez zdravstvenih problema. Moj prioritet je bio da budem, hvala Bogu, zdrava. Što se odbojke tiče, srećna sam što smo uspeli da odigramo i završimo prvenstvo, jer nismo znali šta će biti sa odbojkom i sportom uopšte. Najvažnije je da samo sezonu svi završili živi i zdravi. Kada je reč o Turskoj, za mene je to nešto potpuno novo jer sam do sada igrala samo u Srbiji i Italiji. Biće to još jedan zanimljiv izazov i očekujem da upoznam neki novi sportski ambijent i da se u njemu pronađem. Puno će mi pomoći što će mi trener tamo biti selektor Zoran Terzić, jer sa njim radim već godinama. Mislim da će biti jako lepo.

Povezana vest:  Ruskinja Gamova najkorisniji igrač na SP

Iako se tokom čitavog detinjstva bavila plesom, Mina je posle jednog letovanja odlučila da se oproba u odbojci, ne sluteći da će joj ona postati životni poziv.

–  To je interesantno, zato što se to desilo sasvim slučajno, iako ništa nije slučajno. Ja sam se bavila plesom od kada znam za sebe. Sa 12, 13 godina sam previše izrasla i tada sam već bila visoka kao sada. Bilo je jako teško da ostanem u plesu kao devojčica od 187 centimetara. Na moru sam upoznala trenera Anu Tijanić i ona je pitala mog tatu da li bi sestra i ja želele da se bavimo odbojkom. Naravno, tata je ostavio izbor nama. Moja sestra je htela, a ja sam uz nju kao mlađa isto krenula da treniram. Kasnije sam, sasvim slučajno, otišla u Poštar. Tadašnji trener Predrag Zucović je došao da gleda drugu devojku, ali je izabrao mene, jer sam bila visoka i izgledala sam kao neko ko bi mogao da se bavi odbojkom i u budućnosti.

PHOTO: Odbojkaški savez Srbije