Evropska odbojkaška konfederacija saopštila je spisak klubova u obe konkurencije koji će učestvovati u CEV Ligi šampiona 2023, Kupu CEV 2023. i Kupu izazivača 2023. Srbiju će naredne sezone predstavljati rekordnih 9 klubova, maksimalnih 5 u konkurenciji odbojkašica i 4 u konkurenciji odbojkaša. Žreb za kvalifikacije Lige šampiona, kao i za Kup CEV i Kup izazivača obaviće se narednog utorka, 28. juna u 12.00 časova u Evropskom radiodifuznom centru (BCE) u Luksemburgu.
U konkurenciji odbojkašica, Crvena zvezda će igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Železničar iz Lajkovca će igrati u Kupu CEV, dok će u Kupu izazivača igrati Jedinstvo iz Stare Pazove, Ub i TENT, koji je dobio specijalnu pozivnicu CEV zahvaljujući rezultatima postignutim u poslednje dve sezone (polufinale Kupa CEV 2021. i polufinale Kupa izazivača 2022.).

Povezana vest:  BALKANSKA ODBOJKAŠKA ASOCIJACIJA, XII KONGRES, Balkanijada 2011. za juniorke u Srbiji, Pobednici BV

U konkurenciji odbojkaša, Vojvodina NS seme će igrati ponovo u grupnoj fazi Lige šampiona, dok će Partizan, Crvena zvezda i Radnički doo iz Kragujevca igrati u Kupu CEV.

Postoji mogućnost da Srbija ima i maksimalnih 11 ekipa u Evropskim kupovima, pošto su za BVA Kup prijavljene odbojkašice Partizana i odbojkaši Spartak iz Subotice. CEV je saopštio da BVA Kup mora da se odigrati do 15. septembra u konkurenciji odbojkaša, odnosno do 20. oktobra u konkurenciji odbojkašica.

Povezana vest:  Takmičenja FIVB u 2015. od maja do kraja septembra

Za razliku od prethodnih sezona, ove godine iz kvalikacija u grupnu fazu Lige šampiona u konkurenciji odbojkašica plasiraće se 3 ekipe, a u kvalifikacijama će igrati 8: Crvena zvezda, Gent (BEL), Jedinstvo Brčko (BIH), Mladost Zagreb (CRO), Tenerife La Laguna (ESP), Poki Kusamo (FIN), Vašaš Budimpešta (HUN) i Kalcit Kamnik (SLO).

U CEV Ligi šampiona 2023. direktan plasman u četvrtfinale izboriće pobednici 5 grupa u obe konkurencije, dok će 5 drugoplasiranih ekipa i najbolja trećeplasirana ekipa igrati u osmini finala, odnosno kvalifikacijama za četvrtfinale. Preostale 4 trećeplasirane ekipe će takmičenje nastaviti u četvrtfinalu Kupa CEV.

Povezana vest:  Održan prvi čas Vip Beach Masters škole odbojke na pesku sa Vanjom Grbićem

Pobednici CEV Lige šampiona 2023. u obe konkurencije osvojiće po 500 000 evra, pobednici Kupa CEV po 80 000 evra, a pobednici Kupa izazivača po 50 000 evra.