zoran_terzic

Terzić: Gran pri je odlična priprema za Evropsko prvenstvo

 

Selektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije Zoran Terzić izjavio je danas da će sve utakmice na predstojećem Gran priju biti odlična provera uoči Evropskog prvenstva. Odbojkašice Srbije igraće prvog vikenda Gran prija od 5. do 7. avgusta u Grupi B u Kini sa domaćom selekcijom, SAD i Kazahstanom.

-Nikada do sada nismo učestvovali u ovom takmičenju, koje ima posebnu težinu. Gran pri donosi bodove i po tome spada u vrh, a konkurencija je kao na svetskom prvenstvu – rekao je Terzić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Gran pri će poslužiti ekipi kao „velika provera“ uoči Evropskog prvenstva koje će se u septembru igrati u Srbiji i Italiji.

Povezana vest:  Kadetkinje Srbije do sada osvojile dva srebra i dve bronze na Prvenstvima Evrope

-Samim odlaskom napravili smo veliku stvar. Mislim da će nam kasnije biti mnogo lakše da se kvalifikujemo na Olimpijske igre u Londonu – rekao je Terzić i dodao:

-Treba očekivati dobre vesti sa Dalekog istoka.

Selektor je objasnio da reprezentaciju očekuju teške utakmice, ali da će uvek „ići na pobedu“.

-Kina je osvojila ‘Jelcin kup’ i ovo im je najvažnije takmičenje ove godine. O reprezentaciji SAD nema potrebe da pričam, jer je to ekipa koja ima po dve odlične igračice na svakoj poziciji – rekao je Terzić.

On je dodao da će jaki mečevi mnogo značiti kao priprema, ali da učešće u Gran priju ima i loše strane, jer zbog putovanja neće biti mnogo vremena za trening. Na pitanje, zašto u sastavu ekipe nema bivše kapitenke Vesne Čitaković, čiju povratak u reprezentaciju je bio najavljen za Gran pri i Evropsko prvenstvo, Terzić je odgovorio:

Povezana vest:  Prva utakmica finala u četvrtak u Ubu

-Vesna ima određenih problema, među kojima je i povreda, zbog kojih ne može da nastupa za reprezentaciju. Ona je bila sa nama i objasnila zašto u ovom trenutku ne može da pomogne reprezentaciji. Kako će biti u budućnosti – to ne znam.

Reprezentativka Srbije Jovana Brakočević istakla je da će ekipa igrati sa najjačim svetskim timovima.

-Imamo niz pobeda u Evropskoj ligi i ući ćemo sigurne u sebe protiv bilo kog protivnika. Želimo da dostignemo najviši plasman – rekla je Brakočevićeva.

Povezana vest:  Poraz srpskih odbojkaša od Brazila

Odbojkašica Srbije Jelena Nikolić objasnila je da se priključila ekipi pre 10-tak dana, da će putovati sa ekipom, kao i da očekuje da će biti spremna da igra, drugog ili trećeg vikenda.

Reprezentativka Srbije Maja Ognjenović naglasila je da je ekipa godinama pokušavala da se plasira na Gran pri i da je tek ove godine uspela.

-Nadam se da ćemo u Kini i Japanu napraviti dobar rezultat – rekla je Ognjenovićeva.

Drugog vikenda učestvovaće u Japanu, u Komakiju, sa ekipeom domaćina, Dominikanskom Republikom i SAD, a trećeg vikenda u Tokiju sa Japanom, Rusijom i Južnom Korejom.

Posle tri vikenda osam najboljih ekipa učestvovaće na završnom turniru od 24. do 28. avgusta u Makau.