zreb-kadeti-014
KADETKINJE I KADETI – X EP 2013.
Obavljen žreb u Beogradu – sastave grupa odredili Jelena Vignjević, Lazar Dodić, Igor Vušurović i Vladimir Grbić
 
 
Svečana ceremonija žreba za jubilarna, deseta Prvenstva Evrope u konkurenciji kadetkinja i kadeta održana je danas u beogradskom hotelu „Metropol“. Sastave grupa su odredili Jelena Vignjević, kapiten kadetkinja Srbije, Igor Vušurović, izvršni direktor Odbojkaškog saveza Crne Gore, Lazar Dodić, kapiten kadeta Srbije i Vladimir Grbić, potpredsednik OSS. Galeriju fotografija sa žreba možete pogledati na adresi: http://galerija.ossrb.org/thumbnails.php?album=168 U A grupi Prvenstva Evrope za kadetkinje, u Baru, igraće Crna Gora, Italija, Poljska, Grčka, Slovenija i Češka, a u B grupi, u Kladovu, Srbija, Turska, Rusija, Nemačka, Francuska i Holandija. Na Prvenstvu Evrope za kadete, u A grupi u Laktašima, igraće Bosna i Hercegovina, Italija, Poljska, Belgija, Slovenija i Austrija, a u B grupi, u Beogradu, Srbija , Francuska, Turska, Rusija, Bugarska i Finska.
Žrebom su rukovodili dr Jan Hronek iz Češke, potpredsednik CEV i predsednik žirija Prvenstva Evrope za kadetkinje i Vili Bruninks iz Belgije, član Sportsko – organizacione komisije CEV.
Žrebu su prisustvovali Alisa Marić, ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije, Nada Tešanović, ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske i predsednik Organizacionog odbora Prvenstva Evrope za kadete, Aleksandar Boričić, predsednik OSS i prvi potpredsednik CEV, Luka Jurić, predsednik Odbojkaškog saveza Bosne i Herecgovine, Cvetko Pajković, predsednik Odbojkaškog saveza Crne Gore, Vlade Deivac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Đorđe Višacki, generalni sekretar OKS, Slobodan Milošević, generalni sekretar OSS, predstavnici zemalja učesnica: Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rusije, Grčke, Bugarske, Turske, Slovenije, Češke i Belgije, reprezentativci i članovi stručnog štaba reprezentacije Jugoslavije, koja je na Olimpijskim igrama u Sidneju osvojila zlatnu medalju: Vladimir Batez, Slobodan Boškan, Đula Mešter, Vasa Mijić, Vladimir Grbić, Veljko Petković, Igor Vušurović, Zoran Gajić, Bogdan Sretenović, Nedžad Osmankač, dr Ljuban Martinović i Aleksandar Počeković, kapiteni i prvi treneri ženske i muške kadetske reprezentacije Srbije Jelena Vignjević, Lazar Dodić, Marijana Boričić i Milan Đuričić, predstavnici sponzora, kao i predstavnici medija.
Kadetkinje Srbije su do sada na Prvenstvima Evrope osvojile dve srebrne (Brno 2007. i Roterdam 2009.) i dve bronzane medalje (Zagreb 2003. i Ankara 2011.).
Kadeti Srbije su aktuelni dvostruki Svetski prvaci (Jezolo 2009. i Baija Blanka 2011.), aktuelni prvaci Evrope (Ankara 2011.), a na Prvenstvu Evrope 2009. u Roterdamu su osvojili srebrnu medalju.
Povezana vest:  Seniorke Srbije u A grupi sa Rusijom, Nemačkom, Holandijom, Hrvatskom i Bugarskom – seniori u A grupi sa Azerbejdžanom, Poljskom, Francuskom Finskom i Turskom