SLADJA I ZDENEK HANIK
Slađana Mirković najbolji tehničar u Evropi i na Svetu u juniorskoj konkurenciji
 
Slađana Mirković, tehničar ženske juniorske reprezentacije Srbije, zvanično je najbolji tehničar Evropskog prvenstva 2012, odigranog u Turskoj i Svetskog prvenstva 2013, koje je u nedelju završeno u Češkoj. Mirkovićeva je sa kadetskom reprezentacijom Srbije osvojila bronzane medalje na EP 2011. i SP 2011, srebrnu medalju na Olimpijskom festivalu mladih – EYOF 2011. i zlatnu medalju na Balkanskom prvenstvu 2011. Pored nagrade za najboljeg tehničara EP 2012. u konkurenciji juniorki, Slađana Mirković ima i srebrnu medalju sa istog takmičenja, kao i zlato sa Balkanskog prvenstva 2012.
Mirkovićeva je statistički gledano, na Svetskom prvenstvu u Brnu imala najbolji učinak od svih tehničara. Od prvog dana je zauzela lidersku poziciju na listi najboljih, koju je verno čuvala do kraja takmičenja. Naravno, ovo nije ništa čudno, pogotovo ako se zna da je isto priznanje dobila i prošle godine na Evropskom prvenstvu u Turskoj.
Kada su organizatori posle finalnog meča SP između Kine i Japana, pozvali Slađanu da siđe na teren kako bi sa ostatkom idealne postave primila nagradu, ostala je zatečena:
– Iskreno, nisam očekivala da ću dobiti ovo priznanje pogotovo što smo na kraju zauzeli sedmo mesto. To je za mene bilo pravo iznenađenje. Velika je čast osvojiti ovakvu nagradu, ali sam tužna jer znam da mi kao ekipa nismo uspeli da dođemo do cilja – kaže Mirkovićeva i dodaje:
– Normalno je da prija svaka nagrada, ali ja ne mogu da budem srećna. Možda ću biti kada se slegnu utisci i shvatim šta je to za mene i moju dalju karijeru. U svakom slučaju, zahvalila bih se devojkama jer bez njih ova nagrada ne bi bila u mojim rukama, zato ona pripada celom timu. Ovo je naše poslednje zajedničko takmičenje u juniorskoj konkurenciji i zbog toga mi sve još teže pada – rekla je Mirkovićeva.
Da žiri nije pogrešio, u neku ruku je potvrdio i Zoran Terzić, prvi trener seniorske selekcije Srbije. Od utorka, Slađana Mirković je sa našim najboljim odbojkašicama na pripremama u Kranjskoj Gori.
– Kada sam po povratku iz Brna dobila poziv da se priključim seniorskom timu ni jednog trenutka se nisam dvoumila. Uglavnom svi mi želimo da se malo odmorimo posle napornih takmičenja kao što je Svetsko prvenstvo, ali ovaj poziv se ne odbija. Ovo je veliki korak u mojoj karijeri i jako sam srećna – iskreno će 18-godišnja Slađana.
Rad sa seniorkama neće za vas biti ništa novo, prošle godine ste već bili na pripremama reprezentacije:
– Istina, igrala sam Evropsku ligu, ali to je bila totalno drugačija i priča i postava. Imam malu tremu kako ću se snaći i uklopiti, ipak je na Kranjskoj Gori najjači tim koji Srbija ima, ali prija mi činjenica da me je selektor Terzić izabrao da budem sa timom i spremam se za jedno veliko takmičenje kao što je Gran Pri. Ovo će biti veliko iskustvo za mene i jako sam srećna što ću raditi sa svim tim devojkama – rekla je Slađana Mirković.
Medalje i trofeji iz kadetske i juniorske konkurencije sada su prošlost za Slađanu Mirković, a budućnost, verujemo, donosi nove trofeje i nagrade u seniorskoj konkurenciji.
Povezana vest:  Crvena zvezda, Ivan Miljković i Saša Starović predstavnici Srbije u četvrtfinalu odbojkaša – kod odbojkašica pet igračica iz Srbije