NANJING 2014 YOUTH OLYMPIC GAMES MASCOT

TIM SRBIJE U NANDŽINGU BROJAĆE 24 SPORTISTA U 12 SPORTOVA

Na XIX sednici Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije doneta je odluka da Srbiju na Olimpijskim igrama za mlade, koje će se održati u Nandžingu od 16.-28. avgusta, predstavlja 24 sportista u 12 sportova, a to su: atletika (Atina Kamasi- bacanje koplja, Jasmina Pruginić- 2000m stipl), badminton (Dragoslav Petrović), biciklizam (Jelena Erić, Milica Rakić, Dušan Rajović, Aleksandar Roman), dizanje tegova (Tamaš Kajdoči, +85kg), džudo (Nemanja Majdov -81kg, Tintor Tea -63kg), kajak K-1 (Bojan Milinković), plivanje (Nađa Veličković, Jovana Đurić, Vuk Čelić, Uroš Nikolić), streljaštvo (Milica Babić – vazdušna puška, Andrija Milovanović – vazdušna puška), tekvondo (Tijana Bogdanović -55kg, Miloš Šućur -63kg, Igor Glišin +73kg), tenis (Ivana Jorović i Petar Čonkić), rvanje (Jovan Kalaba, 85kg) i veslanje (Zoran Rajić – skif).
Izvršni odbor OKS usvojio je predlog Sportske komisije da nosilac zastave na otvaranju Olimpijskih igara mladih u Nandžingu bude teniserka Ivana Jorović, finalistkinja ovogodišnjeg juniorskog Rolan Garosa i prva na juniorskoj listi Međunarodne teniske organizacije.
Na sednici Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije uspostavljeni su kriterijumi za učešće sportista individualnih sportskih grana olimpijskih sportova na prvim Evropskim olimpijskim igrama u Bakuu. Pored ispunjavanja kvalifikacionog kriterijuma međunarodne federacije, sportisti koji će biti članovi Tima Srbije u Bakuu moraju biti kategorisani po programu „Rio 2016“ ili u prvoj kategoriji „Razvojnog programa“ ili da imaju ispunjeni kvalifikacioni standard koji odgovara 1/3 rezultata od ukupnog broja kvalifikovanih sportista. Ukoliko nacionalni sportski savez nema sportistu koji ispunjava neki od poslednja dva navedena kriterijuma, omogućiće se učešće jednog muškog i jednog ženskog sportiste ukoliko su se prethodno kvalifikovali i ukoliko su mlađi od 26 godina.
Kada su u pitanju neolimpijski sportovi i discipline na programu Evropskih olimpijskih igara, potrebno je da sportisti i ekipe ispune kvalifikacione kriterijume međunarodne federacije i da imaju ispunjeni kvalifikacioni standard koji odgovara 1/3 rezultata od ukupnog broja kvalifikovanih sportista ili ekipa.
Kvalifikacije za prve Evopske olimpijske igre Baku 2015, počele su u maju 2014. godine i traju do 25.aprila 2015. godine.

Povezana vest:  Tomislav Nikolić prisustvuje ceremoniji otvaranja OI