Olympic ringsIdalgo: Moramo biti sigurni u kandidaturu za OI

Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je danas da bi trebalo dobro razmisliti da li je vredno truda da se glavni grad Francuske kandiduje za domaćina Olimpijskih igara 2024. godine.
-Moje srce je za sport i Igre i ako možemo da budemo domaćini, ići ćemo po njih… Ali treba imati u vidu da nijedan grad koji je bio aktivan oko organizacije Igara nije imao ekonomske koristi od njih – rekla je Idalgo.
Ona je u intervjuu za francusku teliviziju BFMTV pružila opštu podršku da Pariz bude domaćin Igara 2024. godine, ali je isto tako iskazala zabrinutost oko troškova i ekološkog uticaja OI na glavni grad Francuske.
Izrada studije o potencijalnoj kandidaturi Pariza za OI je u toku I ona će Idalgovoj biti dostavljena u četvrtak. Gradonačlnica Pariza će odluku da li će glavni grad Francuske kandidovati za Igre doneti do juna.
Po najnovijem istraživanju javnog mnjenja, 73 odsto Francuza je za održavanje Olimpijskih igara u njihovom glavnom gradu, a Idalgova je rekla da podrška javnosti ne bi bila dovoljna.
Do sada su se za Igre 2024. kandidovali Boston i Rim. Nemačka tek treba da odluči da li će njen kandidat biti Berlin ili Hamburg.
Potencijalne kandidature razmatraju i Mađarska, Južna Afrika, Katar i Azerbejdžan.
Poslednji rok za prijavu je 15. septembar.
Pariz je poslednji put bio domaćin Igara 1924. Takođe, glavni grad Francuske već je bio kandidat za OI 1992, 2008, i 2012. godine, a Francuskoj nije prošla ni kandidatura za Zimske olimpijske igre 2018.

Povezana vest:  Hefl-Riš odustala od veleslaloma