XXVI sednica IO OKS

OKS: Trenutno 58 sportista u programu za OI u Riju

Olimpijski komitet Srbije (OKS) usvojio je danas na sednici Izvršnog odbora zaključak Programske komisije na osnovu kojeg u ovom trenutku 58 sportista ispunjava kriterijum da se nađe u programu „Rio2016“.
Na osnovu ostvarenih rezultata teniser Nenad Zimonjić prešao je iz druge u prvu kategoriju, strelci Damir Mikec i Milutin Stefanović i teniserka Ana Ivanović iz treće u drugu.
Za razliku od njih reprezentativac u tekvondou Damir Fejzić, teniserka Jelena Janković, muški četverac bez kormilara i muški kajak jednosed vratili su se u treću kategoriju.
U odnosu na prethodno stanje novokvalifikovana sportistkinja je biciklistkinja Jovana Crnogorac, koja se sada nalazi u trećoj kategoriji ovog programa.
Imajući u vidu činjenicu da sportistima iz treće kategorije taj status važi godinu dana, Izvršni odbor je potvrdio da su strelci Bobana Veličković i Dimitrije Grgić, plivač Ivan Lenđer, džudisti Aleksandar Kukolj i Jovana Rogić i rvači Kristijan Fris i Viktor Nemeš produžili status u programu „Rio2016“.
Ženska košarkaška reprezentacija Srbije na osnovu ostvarenog rezultata na Svetskom prvenstvu prešla je iz treće u drugu kategoriju timskih sportova.
Na sednici Izvršnog odbora ustanovljeno je da tim Srbije za prve Evropske igre u Bakuu trenutno broji 79 takmičara iz 13 sportova.
Šansu da se kvalifikuju imaće još streličari, badmintonci, džudisti, tekvondisti, sinhrone plivačice i karatisti, dok u stonom tenisu i vaterpolu Srbija već ima kvalifikovane sportiste, ali je potrebna potvrda Međunarodnih federacija jer su kvalifikacije u tim sportovima i dalje u toku.

Povezana vest:  Olimpijska baklja stiže u London 20. jula