apple

Epl planira početak proizvodnje e-vozila od 2020.

Kompanija Epl planira da pokrene proizvodnju električnog (e) vozila od 2020. godine, što je previše ambiciozan cilj za firmu sa veoma malo iskustva u automobilskoj industriji, prenela je agencija Blumberg, pozivajući se na izvore upoznate sa dešavanjima u Eplu.
Proizvođač čuvenog „ajfona“ okuplja „automobilsku ekipu“ od oko 200 ljudi da radi na ostvarenju tog cilja, objavio je Blumberg. 
Američki informatički gigant se, inače, ovih dana suočava sa optužbama za preotimanje vrhunskih inženjera iz drugih kompanija, koje angažuje na projektu e-vozila, a proizvođač baterija za električne automobile „A123 Sistems“ je čak zbog toga pokrenuo sudski proces protiv Epla. 
Njujorška novinska agencija podseća da je proizvođačima automobila potrebno između pet i sedam godina rada kako bi razvili novo vozilo. 
Eplovo električno vozilo bilo bi direktan konkurent kompaniji „Tesla motors“ i drugim proizvođačima automobila u SAD, Japanu i Evropi koji imaju slične planove.
„Tesla“ i DŽeneral Motors očekuju da će 2017. godine proizvesti e-automobil, koji će moći da pređe više od 200 milj (322 kilometra) sa jednim punjenjem baterije, a čija će cena biti ispod 40.000 dolara (35.000 evra).
Blumbergov izvor, međutim, napominje da bi uprava Epla mogla i da odustane od tog projekta ili odloži njegovu realizaciju ako ne bude zadovoljna dinamikom kojom se proces odvija. 

Povezana vest:  Donatirska večera Dobro delo na kvadrat