EkOlimpijada Mali Zvornik
Džudistkinja Jovana Rogić predvodila Olimpijski kravan u Malom Zvorniku
 
Prva ovogodišnja „EkOlimpijada“, pod sloganom „Moje školsko eko dvorište“ održana je u Malom Zvorniku, a sa učesnicima se družila Jovana Rogić, džudistkinja koja trenutno zauzima visoku poziciju na olimpijskoj rang listi za OI u Riju 2016.
Osnovni cilj „EkOlimpijade“ je da osnovci kroz sport i zabavu, učestvujući u raznovrsnim radionicama, razvijaju olimpijski duh i upoznaju prave olimpijske vrednosti i važnost očuvanja životne sredine.
U delu programa „Olimpijska aleja“ u O.Š. „Stevan Filipović“ u selu Radalj posađeno je pet stabala koja predstavljaju pet olimpijskih vrednosti, koje bi mladi trebalo da usvoje u svom svakodnevnom životu: radost igre, fer plej, poštovanje, izuzetnost i jedinstvo duha, tela i uma. Partner OKS-a, kompanija Coca-Cola, poklonila je ovoj školi lopte za fudbal, košarku i odbojku, sa ciljem da podstakne učenike da se bave sportom.
U sportsko-ekološkoj radionici „EkOlimpijsko igralište“, zajedno sa osnovcima učestvovala je i Jovana Rogić. Posebna pažnja posvećena je očuvanju prirode, kao jednoj od osnovnih olimpijskih vrednosti. Glavna tema bila je uređenje školskog dvorišta kroz podizanje svesti mladih o reciklaži i separaciji otpada. Kompanija „Sekopak“ donirala je školi kante za reciklažu, a zaposleni iz ove kompanije učestovali su u radionicama i učili decu kako se odvaja otpad.
„Mislim da su ovakve akcije veoma značajne jer bude svest o pravim vrednostima kod dece. Zahvalana sam kompaniji Coca-Cola i Američkoj ambasadi jer podržavaju ovu lepu i značajnu akciju Olimpijskog komiteta. Iskreno se nadam da ću i ubuduće imati priliku da budem deo ovakvih dešavanja,“ rekla je Jovana Rogić.
Potpredsednik opštine Mali Zvornik Bogdan Dukić poželeo je deci na početku „EkOlimpijade“ da se lepo provedu i zabave, ali i nauče nešto novo. „Izuzetno nam je drago da je prva EkOlimpijada u 2015-oj održana baš u Malom Zvorniku. Smatramo da je čitava akcija veoma pozitivna i značajna. Očuvanje životne sredine je izuzetno važno i smatram da svi zajedno moramo da uložimo veliki napor, a da je edukacija dece u tom smislu od velike važnosti,“ rekao je gospodin Dukić.
Top partner Međunarodnog olimpijskog komiteta kompanija Coca-Cola partner je Olimpijskog komiteta Srbije u edukativnim projektima „Olimpijski čas“, „EkOlimpijada“ i „Sportski izazov“ do kraja olimpijskog ciklusa RIO 2016. Ova međunarodna kompanija je najstariji globalni partner Međunarodnog olimpijskog komiteta i širom sveta aktivno podržava edukativne aktivnosti koje imaju za cilj da podstaknu mlade na aktivan način života i podignu svest o važnosti očuvanja životne sredine. Projekte edukacije mladih Olimpijskog komiteta Srbije već drugu godinu za redom podržava i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.
Povezana vest:  Pod sloganom „Start za rio“ održan Olimpijski dan na Košutnjaku