Amela Terzic na EkOlimpijadi u Novom PazaruAmela Terzić učestvovala na EkOlimpijadi u Novom Pazaru

Na centralnom gradskom trgu u Novom Pazaru održana je „EkOlimpijada“, pod sloganom „Moje školsko eko dvorište“ a sa učesnicima se družila atletičarka Amela Terzić. Ovaj projekat realizovan je u saradnji sa kompanijom Coca-Cola i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.
Terzićeva je u O.Š. „Jošanica“ u selu Lukare posadila sa osnovcima pet stabala i simbolično otvorila „Olimpijsku aleju“. Ovih pet stabala predstavljaju pet olimpijskih vrednosti koje mladi treba da usvoje u svom svakodnevnom životu: radost igre, fer plej, poštovanje, izuzetnost i jedinstvo duha, tela i uma. Coca-Cola je poklonila školi komplet lopti sa ciljem da podstakne mlade da se bave sportom i da žive zdravo.
Član gradskog veća Novog Pazara za sport i kulturu Seadetin Mujezinović pozdravio je sve prisutne ispred grada domaćina i poručio učesnicima da brinu o svom okruženju: „Zahvaljujem se našim prijateljima iz Olimpijskog komiteta Srbije što su, uz pomoć partnera, kompanije Coca-Cola i Ambasade SAD u Beogradu, organizovali EkOlimpijadu u Novom Pazaru. Kao što znate mi se uvek borimo da naš grad bude što lepši i čistiji i zato vas pozivam da stalno podsećate vaše roditelje, nastavnike i sugrađane da čuvaju životnu sredinu. „
„Hvala gradu Novom Pazaru i Sportskom savezu Novog Pazara koji su nam omogućili da realizujemo današnji događaj. „EkOlimpijada“ je projekat koji Olimpijski komitet Srbije organizuje od 2011. godine i do sada smo posetili zaista mnogo gradova širom Srbije. Veoma sam srećna što smo danas kod vas u gradu. Nadam se da ćete uživati i naučiti nešto novo o zaštiti životne sredine, separaciji i reciklaži i naravno lepo se zabaviti“, rekla je Nataša Janković, direktorka Fonda sporta i olimpizma Olimpijskog komiteta Srbije.
U sportsko-ekološkoj radionici „EkOlimpijsko igralište“, zajedno sa osnovcima učestvovala je i Amela. Posebna pažnja posvećena je očuvanju prirode, kao jednoj od osnovnih olimpijskih vrednosti. Glavna tema bila je uređenje školskog dvorišta kroz podizanje svesti mladih o reciklaži i separaciji otpada. Kompanija „Sekopak“ donirala je školi kante za reciklažu, a zaposleni iz ove kompanije učestovali su u radionicama i učili decu kako se odvaja otpad.
Učesnici EkOlimpijade posebno su se obradovali što će se družiti sa Amelom Terzić: „Zahvaljujem se Olimpijskom komitetu Srbije koji je omogućio današnje druženje. Želim sve da vas pozovem da se bavite sportom, da živite zdravo i iskoristite vaš talenat. Naravno, svi već znate koliko je očuvanje životne sredine važno, a danas ćete naučiti i kako možete na najbolji način da ulepšate sredinu u kojoj živimo.“
Top partner Međunarodnog olimpijskog komiteta kompanija Coca-Cola partner je Olimpijskog komiteta Srbije u edukativnim projektima „Olimpijski čas“, „EkOlimpijada“ i „Sportski izazov“ do kraja olimpijskog ciklusa RIO 2016. Ova međunarodna kompanija je najstariji globalni partner Međunarodnog olimpijskog komiteta i širom sveta aktivno podržava edukativne aktivnosti koje imaju za cilj da podstaknu mlade na aktivan način života i podignu svest o važnosti očuvanja životne sredine.

Povezana vest:  OI 2012, Sutra na terenu Vaterpolisti protiv Mađara, Đoković, strelci