Nikolina MoldovanEI 2015
Za kajakaše Srbije sutra sedam finala

Drugog dana takmičenja u kajaku na Evropskim igrama još četiri čamca iz Srbije izborila su plasman u finale. Uz dvosed Starovoć/Benedek Ružičić koje su svoje mesto u finalu trke k2 500m obezbedile juče i trka u disciplini k1 5000, gde će u muškoj konkurenciji startovati Marko Tomićević, a u ženskoj Nikolina Moldovan, sutra nas očekuje čak sedam finalnih trka kajakaša Srbije.
Nebojša Grujić i Marko Novaković plasirali su se u finale trke K2 200m, pošto su imali najbolje vreme u kvalifikacijama 31.582.
„Trka je bila jako dobra spremni smo stali na start i izveslali trku jako dobro. Nismo baš najbolje krenuli, ali vidi se da smo jako spremni. Sutra nas čeka žestoka trka, moramo dati svoj maksimum i mislim da ćemo dobro proći na ovom takmičenju“, rekao je Nebojša Grujić.
„Ovo je bila prva trka, bili smo malo uspavani, a ja očekujem da će svaka naredna trka biti lakša i da ćemo mi biti budniji i svežiji“, rekao je Marko Novaković.
Direktno su u finale otišle i Nikolina i Olivera Moldovan u disciplini K2 200m, sa vremenom 37.274 sekunde, zauzevši prvo mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi.
Nikolina Moldovan plasirala se u finale trke K1 200m, pošto je zauzela prvo mesto u svojoj polufinalnoj grupi razultatom 39.653 sekundi. I Marko Dragosavljević je muškoj konkurenciji iste discipline prvim mestom u svojoj polufinalnoj trci, sa vremenom 34.881 izborio plasman u finale.
Sutra će u finalu trke k2 500m startovati i dvosed Milica Starović, Dalma Benedek Ružičić koje su dan ranije prvim mestom u kvalifikacionoj trci obezbedile plasman u finale.
Danas su naši kajakaši već nastupili u dva finala. Marko Tomićević zauzeo je 8. mesto u finalu discipline K1 1000m sa vremenom 3:35.132 minuta.
„Finale je proteklo očekivano. Nisam uradio ništa lošije nego što inače radim na treningu. To je trenutno moja forma, ali moram da kažem da nisam ni podizao formu za Evropske igre, jer je moj cilj Šampionat sveta. U Milanu želim da ostvarim normu za Olimpijske igre. Kada bih ponovio ovaj rezultat iz Azerbejdžana, obezbedio bih vizu za Rio, a to je najvažnije. Verujem da ću biti još spreminiji za to takmičenje“, rekao je Marko nakon trke.
Ženski četverac u sastavu Dalma Benedek Ružičić, Milica Starović, Nikolina Moldovan i Olivera Moldovan zauzeo je 5. mesto u finalu K4 500m sa vremenom 1:34:398 minuta.
„Veoma sam zadovoljna kako smo izveslale. Držale smo se našeg plana i zaista je to bila jako dobra trka. Ovo peto mesto vredi, jer bismo sa njim izborile vizu za Rio de Žaneiro. Moram da kažem da smo samo šest puta zajedno veslale i pored toga borile smo se za medalju sa posadama koje su godinama u istom sastavu. Imamo dovoljno vremena do Šampionata sveta da se još bolje pripremimo“, zadovoljna je bila nakon finala Milica Starović.

Povezana vest:  KAJAKAŠICA OLIVERA MOLDOVAN DRUŽILA SE SA UČESNICIMA EKOLIMPIJADE U JAGODINI