Olympic rings

VLADA CRNE GORE – Olimpijsko zlato u ekipnoj konkurenciji vredi 300.000 evra

Reprezentacija Crne Gore koja osvoji prvo mesto na Olimpijskim igrama, Paraolimpiskim igrama i svetskim prvenstvima dobiće novčanu premiju od 300.000 eura, predviđeno je vladinom Uredbom o kriterijumima za utvrđivanje visine naknada i premija za ostvarene sportske rezultate.
Za 50.000 manja je premija za druga mesta na tim takmičenjima, dok treće mesto, ali i pobeda na evropskim prvenstvima, vredi 200.000. Za srebro na EP sleduje nagrada od 150.000, a za bronzu 100.000 EUR. 
Osvajači medalja u pojedinačnim sportovima dobiće deset odsto od iznosa od reprezentacija u ekipnim sportovima.
Predviđene su nagrade i za sportske organizacije koje ostvare značajne međunarodne rezultate, koje će dobiti od 5.000 do 20.000 eura.
Mesecne sportske nadoknade za osvajače medalja na najvećim takmičenjima iznose od jedne do dve prosečne zarade u Crnoj Gori. Najveće su rezervisane za olimpijske i paraolimpijske pobednike i vicešampione, ali i za svetske i evropske šampione. 
Nadoknada od jedne i po prosečne zarade mesečno će sledovati bronzane sa OI i POI, ali srebrne sa SP i EP. Jednu prosečnu zaradu dobiće bronzani reprezentativac u sportovima na programu OI i POI.
Mesečna nadoknada u iznosu prosečne plate sleduje i sportiste godine u Crnoj Gori. Selektorima u ekipnim sportovima sleduju dve prosečne zarade za vrhunski rezultat ekipa.
Selektori u pojedinačnim sportovima dobiće pet odsto od premije koja sleduje crnogorske ekipe za vrhunski rezultat.

Povezana vest:  OI 2016, Odbojkaši Brazila osvojili zlatnu medalju na OI