baku zatvaranje

SVEČANOM CEREMONIJOM ZATVORENE PRVE EVROPSKE IGRE U BAKUU

Svečanom ceremonijom večeras su zatvorene prve Evropske igre. Zastavu Srbije nosio je Dušan Domović Bulut, kapiten tima Srbije u basketu koji je osvojio bronzanu medalju na prvim Evropskim igrama.
U Bakuu se takmičilo više od 6000 sportista i za 17 dana takmičenja podeljeno je 253 kompleta medalja.
Predsednica Organizacionog odbora i prva dama Azerbejdžana Merhiban Alijeva u svom obraćanju na ceremoniji zatvaranja rekla je: „Dragi prijatelji, prve Evropske igre došle su do samog kraja. Ovih 17 dana bilo je spektakularno i nezaboravno u istoriji Azerbejdžana. Ponosni smo što su prve ikada Evropske igre održane baš u Azerbejdžanu i ponosni smo što smo uspeli da organizujemo vrhunski sportski događaj. U ovih 17 dana bili smo svedoci jedinstva, solidarnosti i prijateljstva između sportista Evrope.“
„Azerbejdžan je obavio veliki posao. Prikazao nam je sjajan evropski duh. Ovo mogu da kažem sa potpunom sigurnošću – budućnost je svetla za Azerbejdžan. Budućnost je svetla za Evropske igre“, rekao je na ceremoniji zatvaranja predsednik Evropskih olimpijsakih komiteta.
Tim Srbije osvojio je ukupno 15 medalja, 8 zlatnih, 4 srebrne i 3 bronzane. Po broju osvojenih medalja Srbija je zaauzela visko 1. mesto.
Najviše medalja osvojili su reprezentativci Rusije – 164, od čega 79 zlatnih, 40 srebrnih i 45 bronzanih. Drugi po broju medalja su domaći takmičari, koji su osvojili 56 medalja – 21 zlatnih, 15 srebrnih i 20 bronznih, a treća je Velika Britanija sa 47 medalja – 18 zlatnih, 10 srebrnih i 19 bronzanih.

Povezana vest:  OI LONDON 2012 , Lukašenko ne može u London