Potpisivanje poziva za OI RIO 2016 002

Potpisan poziv za učešće Olimpijskog tima Srbije na Igrama u Riju 2016

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac potpisao je, na svečanosti u beogradskom Hotelu Hyatt, zvanični poziv za učešće tima Srbije na Igrama u Riju i time i formalno potvrdio kontiunitet učešća naših sportista na Igrama Olimpijade.
Godinu dana pre početka Olimpijskih igara, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, upućuje poziv za učešće na Igrama, svim nacionalnim olimpijskim komitetima, koji potpisivanjem i zvanično prihvataju poziv.
„Naš tim u ovom trenutku broji 69 sportista. Imamo napredak u broju kvalifikovanih u odnosu na isti period pre Igara u Londonu, ali što je mnogo važnije, imamo rezultatski napredak. U Olimpijskom komitetu smo pre šest godina postavili sistem praćenja rezultata i finansiranja programa vrhunskih sportista, koji iz godine u godinu daje sve bolje rezultate. Siguran sam da će se ovaj niz nastaviti i u olimpijskoj godini, pa i na samim Igrama. Ako sagledamo sve medalje sa Svetskih i Evropskih prvenstava u proteklih godinu dana i 15 medalja sa prvih Evropskih igara, od čega čak 8 zlatnih, možemo da budemo više nego zadovoljni jer naši sportisti su na pravom putu“, rekao je predsednik OKS Vlade Divac, a sportistima je poručio „Važno je da kada krenete put Rija, krenete sa osećanjem da ste jedan tim, da bodrite jedni druge, da budete jedni drugima najveća podrška. Tako se stvara snaga koja prelazi na pojedinca onda kad je to najpotrebnije, a ta snaga će nam doneti medalju više! Siguran sam da ćete uz podršku tima, ali i podršku čitave nacije dati svoj maksimum i postići svoje najbolje rezultate, onda kada to bude najpotrebnije.“
Olimpijskoj večeri prisustvovao je veliki broja sportista koji su već obezbedili kvote ili ispunili olimpijske norme za Igre u Riju 2016, a u ime sportista Srbije zvanicama se obratila olimpijska šampionka iz Londona Milica Mandić: „Gledamo u Rio sa željom da za Srbiju osvojimo nove medalje i živimo za trenutak kada ćemo sa pobedničkog postolja pevati himnu Srbije. Želja nam je da se po povratku iz Rija vidimo na platou ispred Skupštine grada i u karnevalskoj atmosferi proslavimo olimpijske medalje Srbije.“ U osvrtu na svoj uspeh iz Londona Milica je rekla: „Moje prvo učešće na Igrama svakako je bilo ostvarenje snova. Sada je ispred mene novi izazov jer teško je doći do titule olimpijskog šampiona, ali je odbraniti tu titulu još teže!“
„Sportisti su najbolji ambasadori Srbije na svetu, i mi smo ponosni smo što smo na čelu pula sponzora koji ih podržava,“ rekao je Džon Kiricis, generalni direktor kompanije Delez Srbija, generalnog sponzora Olimpijskog tima Srbije i poručio sportistima, „Bićemo tu, uz vas, a vaš uspeh će na neki način biti i naš uspeh! Imajte na umu osnovne sportske vrednosti, hranite se zdravo, budite snažni i dajte sve od sebe na terenu, jer ćete na taj način potvrditi da je sport pravi izbor za bolju budućnost.“
Pored sportista i sportskih zvaničnika svečanosti su prisustvovali predstavnici države, diplomatskog kora i sponzora i partnera Olimpijskog komiteta Srbije.
U ovom trenutku Misija Srbije za Olimpijske igre u Riju, broji 69 kvalifikovanih sportista u šest individualnih (atletika, kajak, plivanje, rvanje, streljaštvo, veslanje) i 3 ekipna sporta (košarka, obdojka, vaterpolo).
XXXI Letnje olimpijske igre održaće se u Rio de Žaneiru (Brazil) od 5. do 21. avgusta 2016. godine. Rio je izabran za domaćina u oktobru 2009. u Kopenhagenu, pobedivši kandidature Tokija, Čikaga i Madrida.
Na programu Olimpijskih igara 2016. naći će se 26 sportova i 39 disciplina. U takmičarskom pogramu Igara u Riju će se prvi put predstaviti golf i ragbi.

Povezana vest:  Olimpijska baklja stigla u London