Sastanak u OKS-u sa predstavnicima saveza na temu Zika virusa resize

MEDICINSKA KOMISIJE OKS ODRŽALA SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA SAVEZA NA TEMU ZIKA VIRUSA

Medicinska komisija Olimpijskog komiteta Srbije organizovala je, u Olimpijskoj kući, sastanak na temu Zika virusa, sa predstavnicima sportskih saveza olimpijskih sportova koji će imati svoje predstavnike na Olimpijskim igrama u Riju.

Predsednik medicinske komisije i šef medicinskog tima Olimpijskog tima Srbije Prof. dr Dragan Radovanović informisao je prisutne da je ovo prvi sastanak, ali da će ih u susret Olimpijskim igrama u Riju biti još i da će svi članovi tima, kao i predstavnici medijskih kuća koji će putovati u Brazil biti na vreme informisani o preporukama na koji način da se ponašaju pre puta, za vreme Igara, ali i po povratku iz Brazila imajući u vidu da oko 80% zaraženih virusom ne osete nikakve simptome.

Povezana vest:  Olimpijski sat će meriti vreme do Olimpijskih igara u Riju

Učesnicima su se na sastnaku obratili Prof. dr Dragan Ilić direktor Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, koji se nalazi i na čelu koordinacionog tela koje se bavi aspektima infekcije Zika virusom, a koje je formirano prošle nedelje, kao i šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu dr Miljana Grbić. Predstavljajući govornike profesor Radovanović je istakao da su oni predstavnici institucija koje su najkompetentnije da u ovom trenutku daju informacije na temu Zika virusa.

Povezana vest:  "Sumnjivi" sportisti mogu da nastupaju za reprezentaciju

Profesor Ilić i dr Grbić su informisali predstavnike saveza o trenutnim aktivnostima nadležnih organa u Brazilu na prevenciji odnosno suzbijanju komaraca i upoznali prisutne o najvažnijim informacijama vezanim za nastanak i širenje infekcije na njenom izvorištu u Brazilu, kao i o opsežnim merama koje tamo primenjuju u cilju prevencije i sprečavanja širenja infekcije zika virusom. Oni su naglasili da u ovom trenutku ne postoji preporuka o ne putovanju u Brazil.

Povezana vest:  Olimpijski komitet Srbije domaćin marketing seminara

Na sastanku su prezentirane i infomacije o merama lične zaštite sportista i drugih članova tima koji putuju u Brazil, kao i neophodnosti mera za određene grupe sportista po povratku iz Brazila.

Naglašeno je da će pored informativnih sastanaka ovog tipa biti održan i završni sastanak u julu kada će svi kvalifikovani sportisti biti direktno informisani od strane predstavike koordinacionog tela o svim merama koje je potrebno preduzeti u slučaju preventive zika infekcijom, a da će potom dobiti i pismene instrukcije koodrinacionog tela.