Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas odbacila pozive da se Olimpijske igre, koje se održavaju u avgustu u Rio de Žaneiru, izmeste u drugu zemlju ili odgode zbog opasnosti koju predstavlja epidemija virusa zika u Brazilu.

Odgovarajući na pozive više od 100 vodećih svetskih naučnika, koji su naveli da bi bilo neetički da se OI održe po planu, SZO je saopštila da održavanje Igara u Riju neće „značajnije uticati na širenje“ virusa zika, za kojeg se smatra da izaziva teške urođene defekte kod dece, preneo je Rojters.

Povezana vest:  Štajner: Brazil će biti dobar domaćin OI

-Na osnovu trenutne procene virusa zika, koji je prisutan u gotovo 60 zemalja sveta i 39 zemalja Severne i Južne Amerike, nema opasnosti po javno zdravlje koja bi opravdala odlaganje ili otkazivanje igara – navodi se u saopštenju SZO.

Oko 150 vodećih svetskih stručnjaka za javno zdravlje, među kojima i veliki broj bioetičara, navelo je u pismo objavljenom juče na Internetu da je rizik od infekcije virusom zika prevelik da bi OI mogle bezbedno da se održe.

Povezana vest:  Babićeva sedma u Nankingu

To pismo, u kojem se poziva da Olimpijske igre budu premeštene na drugu lokaciju ili odložene, poslato je generalnoj direktorki SZO Margaret Čan.

-Nepotreban je rizik kad 500.000 stranih turista iz svih zemalja sveta dođu na OI, možda se zaraze tim virusom, a zatim se vrate u svoje zemlje gde virus može da postane endemski – stoji u pismu.

Povezana vest:  Predrag Manojlović na Sportskom Forumu Evropske unije

SZO je, međutim, odbacio te zahteve, navodeći da je Brazil „jedna od gotovo 60 zemalja i teritorija“ u kojima je otkriven virus zika i da ljudi i dalje putuju iz jedne u drugu zemlju iz različitih razloga.

SZO je ranije pozvala sve trudnice da ne putuju na područja gde je prisutan virus zika, uključujući Rio de Žaneiro, a svim drugima savetuje da se na sve načine zaštite od ujeda komaraca i da koriste zaštitu pri seksualnim odnosima.