Bobana Veličković je zauzela sedmo mesto vazdušnim pištoljem na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Veličkovićeva je i prvi srpski sportista koji je na OI u Rio de Žaneiru stigao do finala.  Od plasmana među osam najboljih nije bila daleko ni naša druga predstavnica Zorana Arunović, koja je zauzela visoko 11. mesto u konkurenciji 44 učesnice.

Bobana je postigla izuzetan uspeh, a boljeg plasmana ju je koštao loš početak finala. Posle šest serija nalazila se na poslednjem osmom mestu. Narednim hicem „ubila“ je maksimalnih 10,9 krugova, iskoristila kiks do tada sedmoplasirane Ruskinje Koršunove, koja je pogodila osmicu. Preuzela joj je sedmo mesto, pa je Ruskinja takmičenje završila kao osma, posle osme serije.

Pred 10. seriju, kada ispada sedmoplasirana,takmičarka Bora 030 je zaostajala jedan i po krug za sedmoplasiranom Špankinjom Sonjom Franke. Desetim hicem 26-godišnja srpska reprezentativka je pogodila 10,5. Ipak, samo je na 0,6 krugova smanjila zaostatak za rivalkom iz Španije, ostala je sedma i završila takmičenje.

Povezana vest:  Samsung GALAXY Note 3 zvanični telefon OI u Sočiju 2014.

Zlato je pripalo 25-godišnjoj Kineskinji Mengksue Žao, kojoj su do sada najveći uspesi bili dva srebra i jedna bronza u svetskim kupovima. U finale je ušla kao sedma.

Veličkovićeva, dvostruka evropska prvaknja, se među osam najboljih plasirala kao šesta u kvalifikacijama sa 385 krugova. U finale se ulazilo sa 384 kruga, Zorana Arunović je pogodila dva manje. Bobana je odlično počela kvalifikacije. U prvoj seriji pogodila je 98 krugova. Potom je u drugoj imala pad (93), ali vratila se u dobar ritam i stigla do finala.

Zorana Arunović je imala lošu prvu seriju (93 kruga). Nalazila se i oko 30. mesta, a kako je takmičenje odmicalo gađala je sve bolje, sigurnije. Ušla je u konkurenciju za plasman u finale, a trku za mesto među osam najboljih izgubila je najviše zbog tri „devetke“ za redom u poslednjoj, četvrtoj seriji.

Povezana vest:  OI 2016, Divac: Naslednici, uradite ono što mi nismo i osvojite zlato

Najbolji rezultat u kvalifikacijama postigla je svetska juniorska vicešampionka Vitalina Bacaraškina (Rusija). Pogodila je 390 krugova, jedan manje od olimpijskog rekorda zemljakinje Natalije Paderine iz Pekinga 2008.

Rezultat pobednice Menksue Žao je i automatski i olimpijski rekord, jer ovo je bilo prvo finale po novim pravilima.

Trećeg dana streljačkih takmičenja Srbiju će predstavljati Milutin Stefanović i Milenko Sebić u takmičenju vazdušnom puškom.

 Vazdušni pištolj žene, finale: 1. Mengksue Žang (Kina) 199,4, 2. Vitalina Bacaraškna (Rusija) 197,1, 3. Ana Korakaki (Grčka) 177,7, 4. Alehandra Zavala Vaskez (Meksiko) 157,1, 5. Afaf Elhodod (Egipat) 137,1, 6. Sonja Franke (Španija) 116,5, 7. Bobana Veličković (Srbija) 96,4, 8. Jekaterina Koršunova (Rusija) 73,5.

Kvalifikacije: 1. Bacaraškina (Rusija) 390, 2. Koršunova (Rusija) 387, 3. Korakaki (Grčka) 387… 6. Bobana Veličković 385 (98, 93, 98, 96)… 11. Zorana Arunović 382 (93, 96, 98, 95)… Za finale 384. Ukupno 44 učesnice.

Povezana vest:  Veslači napustili karantin i ušli u Olimpijsko selo

SUMRAK FAVORITA

Mesto u finalu nije izborila ni jedna od osvajačica medalja na OI u Londonu 2012. Titulu je branila Guo Venđun (Kina), a danas je završila kao 30. Vicešampionka iz Londona Selin Gobervil (Francuska) je bila deseta. Bronzana sa prošlih OI i lider na svetskoj rang listi Olena Kostevič (Ukrajina) je zauzela 28. poziciju.

Koliko su tvrdnje da na OI nema favorita govori podatak da je svaka od osam najboljih takmičarki danas debitovala u olimpijskom finalu. U finalu gađale tri dvadesetogodišnjakinje: Ruskinja Bacaraškina, koja je osvojila bronzu, Grkinja Ana Korakaki, na kraju bronzana bronzom, i Egipćanka Afaf Elhodod.  Ana Korakaki je svojevremeno gađala za ekipu Smedereva.

Izuzimajući Veličkovićevu zlato u Svetskim kupovima osvajala je samo Alehandra Vaskez Gavala. Bobana, trenutno druga na svetskoj listi, je zlato u SK „ubila“ ove godine u Minhenu.