Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, pošto je rano jutros pobedila Kinu sa 94:60 (24:18, 19:10, 35:15, 16:17).

Srbija je prvu fazu takmičenja završila sa dve pobede i tri poraza i tako je zauzela četvrto mesto u grupi. Prve su SAD sa svih pet pobeda, a slede Australija sa četiri i Francuska sa tri.

Povezana vest:  ZOI SOČI, Belorus Kušnir osvojio zlato i oborio rekord

Protivnik „orlova“ u četvrtfinalu biće poznat nakon što se odigraju sve utakmice u Grupi B. Mogući protivnici su Hrvatska, Litvanija i Argentina.

Selektor Aleksandar Djordjević rasporedio je minutažu medju svim igračima. Najefikasniji bio je Bogdan Bogdanović sa 19 poena. Nikola Kalinić postigao je 15, dok su Milan Mačvan i Miroslav Raduljica dali po 11.

Povezana vest:  ZOI SOČI, Kili: Vidan napredak priprema za ZOI u Sočiju

Kinu je predvodio Ji Djijanlin sa 20 poena. Kina je do ove prednosti došla u poslednjoj četvrtini serijom od 15:4. Srbija je pre toga vodila 90:45. Srbija je vodila od početka meča, dok je Kina bila uporna i koristila je nešto slabiji napad protivnika, tako da je tokom prvih 10 minuta bila rezultatski blizu.

Povezana vest:  21. OLIMPIJSKE IGRE, Desetka Nađe Komaneči - prva u istoriji Igara

Srbija se raspucala u drugom poluvremenu i stekla je dvocifrenu prednost, iako je Djordjević stalno menjao igrače. „Orlovi“ su u drugom poluvremenu počeli da pogadjaju, tako da je prednost prešla 20, pa i 30 poena, nakon čega je meč mirno priveden kraju.