Vaterpolo reprezentacija Srbije postala je večeras olimpijski šampion, pošto je u finalu u Rio de Žaneiru pobedila Hrvatsku sa 11:7 (3:2, 3:1, 3:2, 2:2).

Reprezentacija Srbije je tako, posle bronzanih medalja u Pekingu i Londonu, stigla do svog prvog zlata na Olimpijskim igrama i objedinila titule svetskog, evropskog i olimpijskog šampiona.

Srbiju je do jedine titule koja joj je nedostajala predvodio Dušan Mandić sa četiri gola, Duško Pijetlović i Filip Filipović su postigli po dva, a Slobodan Nikić, Živko Gocić i Stefan Mitrović po jedan. U reprezentaciji Hrvatske najbolji je bio Sandro Sukno sa tri gola.

Vaterpolisti Srbije su loše počeli turnir u Riju, ali su kada je bilo najvažnje bili najbolji, a u finalu su odigrali sjajan meč.

Povezana vest:  MOK: Rio de Žaneiro je spreman da dočeka svet na OI

Izabranici Dejana Savića su imali prednost od početka utakmice, igrali su sjajno u odbrani i ni u jednom trenutku nisu dozvolili Hrvatsku da ugrozi njihov put ka zlatnoj medalji.

Srbija je povela golom Pijetlovića, nakon čega je pokušao i Filipović, ali je pogodio prečku.

Sukno je vrlo brzo uspeo da izjednači na 1:1, ali su Mandić i Mitrović doneli prednost Srbiji od 3:1 na nešto manje od tri minita pre kraja prve deonice. Ćavi Garsija je samo dvadesetak sekundi kasnije pronašao rupu u odbrani Srbije i smanjio na 3:2, što je bio i rezultat prve četvrtine.

Povezana vest:  OI 2106, Nišikori osvojio bronzanu medalju u Riju

U nastavku utakmice mrežu Hrvata je prvo pogodio Nikić, da bi potom kapiten Gocić sjajnim lobom na isteku napada povećao prednost Srbije na 5:2.

Do kraja te deonice obe ekipe su postigle po jedan gol, pa se na poluvreme otišlo rezultatom 6:3 za Srbiju.

Treću četvrtinu golom su otvorili Hrvati, strelac je bio Damir Burić, ali je nakon toga odbrana Srbije ponovo bila na visokom nivou. Branislav Mitrović je bio odličan na golu, dok je na drugoj strani bazena dva puta pogodio Filipović za 8:4.

Povezana vest:  Olimpijskom komitetu Srbije uručen poziv za učešće sportista Srbije na prvim Evropskim olimpijskim igrama u Bakuu 2015.

Hrvatska je uspela potom da iskoristi igrača više, ali je Mandić odličnim golom 11 sekundi pre kraja ćetvrtine ponovo doneo prednost Srbiji od četiri gola.

Pobedu Srbije u poslednjoj deonici potvrdili su golovima Pijetlović i Mandić, što je bio uvod u veliko slavlje.

Nakon što su okačili srpsku zastavu na gol i proslavili titulu u bazenu, usledilo je i slavlje pored bazena uz povike: „Osvojili smo sve!“.

Bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojila je reprezentacija Italije, koja je u meču za treće mesto pobedila Crnu Goru.