Avion Britiš ervejza čiji je naziv promenjen u „victoRIOus“ (Pobednički), a nos obojen zlatno, vratio je iz Rio de Žaneira Olimpijski tim Velike Britanije koji je osvojio rekordan broj medalja za svoju zemlju.

Mak Vitlok i Nikola Adams koji su osvojili po tri od ukupno 27 zlatnih medalja u Riju, bili su prvi olimpijci koji su izašli iz aviona na londonskom aerodromu Hitrou. Stojali su na vrhu stepenica, a ostali članovi olimpijske ekspedicije postrojili su se ispod njih. Svi su se radovali i aplaudirali.

Povezana vest:  Predsednik nemačkog olimpijskog komiteta traži suspenziju Rusije sa OI

Tim od 320 sportista i pomoćnog osoblja, na aerodromu koji se šarenio od zastava i crvenih, belih i plavih balona, dočekala su deca i rođaci i prijatelji sportista, i svi drugi koji su želeli da im čestitaju. Pre izlaska iz aviona otpevali su državnu himnu.

Vitlok, osvajač dve zlatne-medalje, tokom leta je izvodio gimnastičke vežbe preko sedišta prve klase, a iz društvenih mreža se vidi da je Olimpijski tim, na putu od Rija do Londona popio 77 boca šampanjca.

Pobednički tim Velike Britanije na igrama u Riju imao je 366 takmičara u 25 sportova, a više od 35 odsto članova tog tima vratilo se kući s nekom od medalja.

Povezana vest:  Lažna uzbuna pred OI

Velika Britanija je osvojila 67 medalja, i među 205 zemalja učesnica druga je po broju zlatnih međala, iza SAD.

Velika Britanija je i do sada prva zemlja-domaćin Igara koja je na narednim Igrama osvojila više odličja nego na Igrama koje je ugostila.

London je bio domaćin Olimpijskih igara, 2012. godine, a Olimpijski tim Velike Britanije je tada osvojio 65 medalja.

Povezana vest:  Bah će tražiti pomoć od Rusije u sprečavanju hakera

Vesačica Ketrin Grejndžer koja je osvojila srebro na svojim petim uzastopnim Olimpijskim igrama, istakla je to što je uspeh britanskog tima postignut posle burnog perioda referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU.

„Bila je to teška godina za nas, mnogo teških stvari se dogodilo na političkom polju poslednjih meseci, mislim da su sport i naši rezultati ujedinili sve nas, naše građane i podigao im moral, ovo su verujem najbolje olimpijske igre koje smo imali do sada“, rekla je Grejndžer.