Hakerska grupa Fancy Bear group objavila je danas dokumenta koja je preuzela od Svetske antidoping agencije (WADA) u kojima se navodi da je pojedinim američkim sportistima, uključujući i teniserku Serenu Vilijams, dozvoljeno da koriste nedozvoljene supstance.

Kako je preneo Sputnjik, ta hakerska grupa navela da je doskorašnjoj prvoj teniserki sveta Sereni Vilijams dozvoljeno da, izmedju ostalih, koristi supstance oksikodon i hidromorfon 2010, 2014. i 2015. godine.

Povezana vest:  OI 2012, Big Ben će u petak zvoniti 40 puta

Njenoj starijoj sestri Venus Vilijams dozvoljeno je da, izmedju ostalog koristi prenizon i prednizolon 2010, 2011, 2012. i 2013. godine. U dokumentima se ne navodi dijagnoza sportista koja je navela WADA da im dopusti da koriste zabranjene supstance.

Ta hakerska grupa navela je i da je američka gimnastičarka Simon Bajls, koja je osvojila četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, pala na doping testu u avgustu, ali da zbog toga nije suspendovana. Takodje, navodi se i da je njoj bilo dozvoljeno da 2013. i 2014. godine uzima odredjene zabranjene supstance.

Povezana vest:  Paraolimpijci se spremaju za London

WADA je prošlog novembra saopštila izveštaj u kome se ruski sportisti optužuju za sistemski doping uz pomoć države. Zbog toga je ruskim atletičarima bilo zabranjeno da se takmiče na Igrama u Riju, a ceo ruski tim suspendovan je sa Paraolimpijskih igara u Rio de Žaneiru.