Direktorka Antidoping agencije Srbije (ADAS) Milica Vukašinović-Vesić rekla je danas da tolerisanje upotrebe zabranjenih lekova, odnosno Izuzeće za terapeutsku upotrebu (TUE), nije doping.

-To nije doping jer postoji sistem koji je napravljen, a kojim je omogućeno sportistima da korsite lekove koji su im neophodni da za lečenje bolesti ili povreda. Postoji lista lekova koje sportisti mogu da koriste u terapeutske svrhe. Oni samo treba da sa lekarom popune formular na osnovu procene lekara, podnesu zahtev svojoj antidoping agenciji, na primer nama u Srbiji, a onda naš odbor za terapeutsku upotrebu lekova koji čine dvojica profesora i jedan lekar odlučuju da li je moguće izdati takvo izuzeće – rekla je Vukašinović-Vesić u emisiji „Kažiprst“ na televiziji B92.

Ruska hakerska grupa Fensi Bers u prethodnih nedelju dana objavljivala je dokumenta iz sistema Svetske antidoping agencije (WADA) o proceduri koja se zove Izuzeće za terapeutsku upotrebu (TUE), što je procedura pod kojom se sportistima dozvoljava unos supstanci sa spiska zabranjenih u medicinske svrhe.

Povezana vest:  Divac: Medalja u pravom trenutku

Mnogi od sportista koji su dobili dozvolu za upotrebu nedozvoljenih suspstanci učestvovali su na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

-Sportista može da učestvuje na svim takmičenjima ukoliko ima terapeutsko izuzeće. Ukoliko sportista koristi neki lek koji je na listi zabranjenih, on na doping testu daje urin na analizu, ako se na rezultatu testa pojavi ta supstanca, ali on prikaže svoje izuzeće, neće biti kažnjen, kao što nisu ni ovi sportisti – rekla je Vukašinović-Vesić.

Povezana vest:  Olimpijska baklja "prošetala" svemirom

Dozvola za upotrebu lekova se uglavnom izdaje za lečenje uobičajenih bolesti.

-Sistem je jadnak za sve, niko ne želi da veruje da je sistem drugačiji, mi naše sportiste učimo da je sistem jednak svugde i da su svi isto testirani. Oni kažu da kada bi svi radili kao mi da ne bi nigde bilo problema. Ali svi moraju da ga poštuju – dodala je predsednisa ADAS-a.

Povezana vest:  OI 2016, Maljković: Moramo da se podignemo i borimo za medalju