Predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je danas da su brojni svetski lideri podržali njegovu odluku da ne suspenduje sve ruske sportiste sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

-Oni su priznali da nismo doneli političku odluku već odluku u interesu sporta i poštovanja prema čistim sportistima i zaštiti čistih sportista širom sveta. To priznanje od brojnih političkih lidera predstavlja potvrdu naše odluke i veliko ohrabrenje za sve nas – rekao je Bah na generalnoj skupštini Udruženja nacionalnih olimpijskih komiteta u Dohi.

Povezana vest:  Milutin Stefanović i Milenko Sebić - od specijalista u Riju do univezalaca u Tokiju

Svetska antidoping agencija (WADA) je pre Igara u Riju pozvala MOK da suspenduje sve ruske sportiste iz takmičenja, posle izveštaja Ričarda Meklarena o navodnom sistemskom dopingu koji je navodno prikrivala i finansirala ruska država.

MOK to nije prihvatio, već je dozvolio medjunarodnim sportskim federacijama da odluče u kojim sportovima će se ruski reprezentativci takmičiti u Riju.

Poslednji Meklarenov izveštaj biće objavljen u decembru i u njemu će biti obuhvaćeni navodi o dopingu ruskih takmičara i mogućoj manipulaciji uzorcima na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine. Takodje i dve komisije MOK proveravaju te navode, koji bi mogli da dovedu do kazne za Rusiju za ZOI u Pjongčangu 2018. godine. Bah je rekao da će MOK, kada istrage i saslušanja budu završeni, preduzeti neophodne mere jer „ako samo deo toga bude bila istina, to će biti napad bez presedana na integritet Olimpijskih igara i olimpijskih takmičenja“.

Bah se tokom svog izlaganja suprotstavio negativnom mišljenju javnosti koje okružuje olimpijski pokret posle višegodišnje krize zbog dopinga, priprema Rija za organizaciju Igara i stalnih briga oko troškova organizacije Olimpijskih igara.

Povezana vest:  Rog: Čekamo pojašnjenja ruske vlade

Predsednik MOK je podsetio na pisanje medija, nekoliko meseci pre početka Igara, o bezbednosti u Rio de Žaneiru, kvalitetu vode, virusu zika i navodima o sistemskom dopingu u Rusiji.