Jovana Crnogorac, biciklistkinja koja nas je ovog leta predstavljala na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, bila je gost “EkOlimpijade” koja je pod sloganom “Moje školsko eko dvorište”, održana na Ubu.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde sa vama. Uživaću u druženju i deljenu svog olimpijskog iskustva sa vama, a nadam se da ću kroz planirane radionice i ja naučiti nešto novo uz vas,“ rekla je Jovana Crnogorac prilikom svečanog otvaranja EkOlimpijade.

Ona se družila sa učesnicima i oprobala u sportsko-ekološkoj radionici „EkOlimpijsko igralište“, zajedno sa osnovcima, a oni su imali prilku da razgovaraju sa našom biciklistkinjom i da od nje čuju zašto je odabrala „mauntin bajk“ i kakvo je njeno iskustvo iz Rija.

Povezana vest:  Otvaranje Olimpijade možda ubuduće bez vatrometa

U delu programa “Olimpijska aleja”, Jovana je sa školarcima posadila pet stabala koja predstavljaju pet olimpijskih vrednosti koje mladi treba da usvoje u svom svakodnevnom životu: radost igre, fer plej, poštovanje, izuzetnost i jedinstvo duha, tela i uma. U okviru posete školi, partner OKS-a, kompanija Coca-Cola poklonila je sportske rekvizite u vidu lopti za fudbal, košarku i odbojku.

Povezana vest:  OI 2012, Rog razgovara o učešću žena iz Saudijske Arabije na OI

Posebna pažnja posvećena je očuvanju prirode, kao jednoj od osnovnih olimpijskih vrednosti. Glavna tema bila je uređenje školskog dvorišta kroz podizanje svesti mladih o reciklaži i separaciji otpada, a kompanija “Sekopak” donirala je kante za reciklažu, a zaposleni iz ove kompanije učestovali su u radionicama i učili decu kako se odvaja otpad.

Verka Lukić, pomoćnik predsednika opštine Ub, se zahvalilla Olimpijskom komitetu Srbije i kompaniji Coca Cola što su Olimpijski karavan doveli na Ub i izrazila nadu da će Ub imati prilike da i budućnosti bude domaćin ovakvih i sličnih aktivnosti.

Povezana vest:  ODRŽANA XII SEDNICA IZVRŠNOG ODBORA OKS, 64 sportista individualnih sportskih grana u kategorizaciji OKS u programu RIO 2016 - 10 u prvoj kategoriji

Top partner Međunarodnog olimpijskog komiteta kompanija Coca-Cola partner je Olimpijskog komiteta Srbije u edukativnim projektima “Olimpijski čas”, “EkOlimpijada” i “Sportski izazov” u ciklusu RIO 2016. Ova međunarodna kompanija je najstariji globalni partner Međunarodnog olimpijskog komiteta i širom sveta aktivno podržava edukativne aktivnosti koje imaju za cilj da podstaknu mlade na aktivan način života i podignu svest o važnosti očuvanja životne sredine.