Olympic_ringsZOI J.KOREJA

Pjongčang će poštovati pravila MOK-a

 

Južna Koreja je danas obećala da će poštovati pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i da u kandidaturi za Zimske olimpijske igre 2018. godine neće biti sukoba interesa u sponzorskim ugovorima vezanim za Pjongčang. Izvršni direktor aviokompanije „Korean Er“ i predsednik komiteta za kandidaturu Pjongčanga poslao je pismo MOK-u u kome je obećao da će se strogo poštovati Kodeks MOK-a.

Povezana vest:  Udovičić: Veća podrška paraolimpijcima

MOK je poslao upozorenje Južnoj Koreji, pošto su dve njene kompanije potpisale sponzorske ugovore s međunarodnim sportskim federacijama. „Korean Er“ potpisao je dvogodišnji ugovor vredan milion dolara s Međunarodnom klizačkom federacijom, ali ga je odložio do posle 2018. godine.

MOK je rekao da ima odvojene ugovore između južnokorejskog elektronskog giganta „Samsung“ i veslačke federacije (FISA) i da nisu prekršena pravila, jer je „Samsung“ jedan od sponzora MOK-a. Međutim, predsednik FISA i izvršnog komiteta MOK-a Denis Osvald uzdržaće se od glasanja o kandidatima za organizaciju ZOI 2018. Kako bi izbegao sukob interesa.

Povezana vest:  OI 2016, Brazilci otkrili logo Olimpijskih igara 2016.

MOK je doneo striktna pravila posle skandala oko kandidature Solt Lejk Sitija pre 10 godina kada je 10 članova MOK-a podnelo ostavke ili primorano da ode, jer su prihvatali školarine, novac ili su na druge načine bili podmićeni da grad u Juti bude izabran 2002. godine.

Korejski grad se treći put kandidovao pošto nije dobio organizaciju za ZOI 2010. i 2014. godine, a sada važi za favorita i takmiči se sa Minhenom i francuskim Ansijem.

Povezana vest:  OI 2012, Danas počinje doping kontrola na OI u Londonu