XII sednica Izvrsnog odbora OKSODRŽANA XII SEDNICA IZVRŠNOG ODBORA OKS
64 sportista individualnih sportskih grana u kategorizaciji OKS u programu RIO 2016 – 10 u prvoj kategoriji

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije usvojio je odluku kojom, nakon poslednjeg preseka, na osnovu ostvarenih rezultata kategorizacija OKS u programu Rio 2016 broji 64 sportista iz individualnih sportova od toga 10 u prvoj kategoriji, 29 u drugoj i 25 u trećoj kategoriji.
Osvajačima medalja u Londonu Milici Mandić, Ivani Maksimović i Andriji Zlatiću u 1. kategoriji pridružili su se evropski šampioni u kajaku i atletici Dalma Benedek Ružičić i Asmir Kolašinac, bronzana sa SP u tekvondou Ana Bajić, osvajači bronzanih medalja na SP u atletici Ivana Španović i Emir Bekrić, kao i pobednici ne EP u veslanju u disciplini dvojac bez kormilara.
Na osnovu usvojenih kriterijuma i ostvarenih rezultata u prethodnom periodu u kategorizaciju OKS ušli su i: Tatjana Jelača (atletika), Romana Caran (mačevanje), Kristijan Fris (rvanje), Amela Terzić (atletika) i kajak dvosed 200m.
U kategorizaciji OKS nalaze se na osnovu ostvarenih rezultata i muška vaterpolo reprezentacija, muška i ženska košarkaška reprezentacija, muška i ženska odbojkaška reprezentacija i muška i ženska rukometna reprezentacija.
Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije glasanjem je odlučio da Šef Misije Srbije za XXII Zimske olimpijske igre u Sočiju bude Izvršni direktor OKS Damir Štajner koji je informisao Izvršni odbor da je Srbija na osnovu trenutnog stanja na rang listama Međunarodnih sportskih federacija za XXII Zimske olimpijske igre u Sočiju obezbedila tri kvote u alpskom skijanju (2 muške i 1 žensku), 2 u nordijskom skijanju (1 mušku i 1 žensku) i jednu u biatlonu. Imajući u vidu činjenicu da smo tek na početku završnog takmičarskog kvalifikacionog perioda, sportisti Srbije imaju šanse da se plasiraju na Igre i u snoubordu i bobu, a konačan broj sportista Srbije koji će se takmičiti u Sočiju biće poznat 19. januara kada će i zvanično biti završen kvalifikacioni period.
Izvršni odbor usvojio je izveštaje Šefa Misije Nikole Kuljače sa Mediteranskih igra u Mersinu i Evropskog olimpijskog festivala mladih održanog u Utrehtu ovog leta. Kuljača je još jednom napomenuo da je Mediteranski tim Srbije osvojio 34 medalje, od čega 12 zlatnih, 11 srebrnih i 11 bronznih i da je sa dve osvojene zlatne medalje više nego na prethodnim Mediteranskim igrama u Peskari, tim Srbije zauzeo je osmo mesto u ukupnom plasmanu nacija.
Dosadašnji sportski direktor Olimpijskog komiteta Srbije Nikola Kuljača informisao je Izvršni odbor da usled privatnih obaveza nije više u mogućnosti da obavlja tu funkciju. Nakon Kuljačinog odlaska sa mesta sportskog direktora, čiji je posao veoma uspešno obavljao u proteklih godinu dana, za rad sportskog sektora biće odgovoran Izvršni direktor OKS Damir Štajner kako se kontinuitet u radu ovog sektora ne bi prekinuo.
Na sednici Izvršnog odbora doneta je odluka da se usled nepravilnosti u korišćenju sredstava iz redovnih programa Olimpijskog komiteta Srbije isključuju tekvondo treneri Predrag Kovačić, Goran Petrović i Mario Dujić do kraja 2014. godine.

Povezana vest:  TREĆI TAKMIČARSKI DAN NA XI LETNJEM EYOF-u, Rukometaši upisali treću pobedu, odbojkaši u polufinalu, košarkaši prvi u grupi uprkos porazu