Na 100 dana do početka Olimpijskih igara koje će se održati od 26. jula do 11. avgusta u Parizu, Olimpijski komitet Srbije je uz podršku OTP banke, zvanične banke Olimpijskog tima Srbije i kompanije VISA, na Kalemegdanu postavio izložbu fotografija sa OI Tokio 2020 pod nazivom Trenuci za pamćenje“.

U susret Olimpijskim igrama Pariz 2024, izložba fotografija iz Tokija “Trenuci za pamćenje” je prilika da se podsetimo prethodnih Igara, trenutaka radosti, tuge, druženja, podrške, ponosa i slavlja.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju, Srbiju je predstavljalo 87 sportista u 16 olimpijskih sportova. Olimpijski tim Srbije osvojio je ukupno 9 medalja: 3 zlatne, 1 srebrnu i 5 bronzanih, što je najveći broj osvojenih medalja otkako naša zemlja nastupa samostalno kao Srbija. Bronzane medalje osvojile su odbojkašice, Tijana Bogdanović, ali i Zurabi Datunašvili, Milenko Sebić i basketaši. Sa srebrnom medaljom vratio se Damir Mikec, a zlatne medalje osvojile su Milica Mandić, Jovana Preković i vaterpolo reprezentacija.

Iza svake od medalja stajali su ne samo trud i talenat, već i podrška, vera i prijateljstvo. Fotograf Ivica Veselinov, dugogodišnji saradnik Olimpijskog komiteta Srbije, zabeležio je svaki trenutak radosti i tuge da bi svet imao priliku da se podseti trenutaka koji će zauvek ostati upisani u istoriji srpskog sporta i olimpijskog pokreta.

Povezana vest:  Ministarka Marić požela sreću sportistima u Mersinu

Kao velikom ljubitelju sporta i fotografije već samim odlaskom na OI, sa zadatkom da pratim i beležim nastupe naših olimpijaca, osećao sam ogromnu čast i sreću i nešto što se može nazvati ispunjenjem dečačkih snova. Istovremeno sam osao i veliku odgovornost. Tokio 2020 su bile moje prve Olimpijske igre i uz puno napora, dobre organizacije i sigurno određenu dozu sreće uspeo sam da pokrijem svih 9 medalja našeg tima, zabeležim svaku borbu za medalju i naravno ceremoniju dodele medalja i na tu činjenicu sam posebno ponosan. Dugujem veliku, neizmernu zahvalnost Olimpijskom komitetu Srbije na ukazanom poverenju i moram da dodam da je čista privilegija raditi i stvarati u takvom okruženju. Nadam se da će ova izložba preneti barem deo emocije i strasti koju nose naši sportisti dok predstavljaju svoju zemlju, i da ćemo posle Pariza 2024 imati jos više fotografija radosti i medalja za neku buduću izložbu“, izjavio je Ivica Veselinov.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković pozvao je sve građane naše zemlje da u naredne dve nedelje posete ovu izložbu.

Povezana vest:  Generalni sekretar OKS putuje u Mersin na sastanak Tehničke komisije MKMI

Iza sportista Srbije nalazi se najuspešniji nastup na Olimpijskim igrama. Sa dalekog istoka, iz zemlje izlazećeg sunca, naši sportisti doneli su u Srbiju rekordnih 9 medalja. Emocije povodom ovog uspeha su dodatno pojačane zbog specifičnih okolnosti u kojima se održalo takmičenje. Fotografije imaju sposobnost da uhvate suštinu trenutka i izazovu bezbroj emocija u nama. Mi imamo tu sreću da je naš sjajni fotograf Ivica Veselinov zabeležio najlepše trenutke iz Tokija i tako omogućio svima nama da se na ovoj izložbi još jednom prisetimo svih uspeha i nabujalih emocija, u kojima dominira osećaj ponosa”, istakao je predsednik OKS Božidar Maljković.  

OTP banka je šesti olimpijski ciklus zaredom sponzor Olimpijskog tima Srbije. Nakon Atine 2004, Pekinga 2008, Londona 2012, Rija 2016 i Tokija 2020, biće uz naše sportiste na putu do Olimpijskih igara u Parizu 2024. VISA je globalni partner Međunarodnog olimpijskog komiteta od 1986. godine, a 2018. godine su produžili olimpijsko partnerstvo do Olimpijskih igara u Brizbejnu 2032. Zajedno ove dve kompanije pružaju podršku sportistima da ostvare svoje najviše sportske ciljeve i takmiče se pod zastavom svoje zemlje na Olimpijskim igrama, ulažu u promociju sportskog duha i zdravog načina života u Srbiji. Timskim duhom, podrškom i olimpijskim vrednostima se rukovode kako u svojim aktivnostima u zajednici, tako i u poslovanju.

Povezana vest:  Olimpijski čas u Zrenjaninu uz Vlade Divca i Damira Fejzića

OTP banka je sponzor Olimpijskog komiteta Srbije više od 20 godina i uvek sa ponosom ističemo da je ovo najdugovečnija saradnja u srpskom sportu i da su nam zajedničke vrednosti i stremljenje ka zacrtanom cilju ono što nas spaja i motiviše da podržavamo najbolje među nama.

Izložba „Trenuci za pamćenje“ prikazuje neke od najupečatljivijih trenutaka sa proteklih Olimpijskih igara u Tokiju koje su po mnogo čemu bile specifične i jedinstvene, podseća nas na izuzetnu snagu, izdržljivost i odlučnost sportista da prevaziđu sve prepreke i dođu do svog cilja. Igre su bile izazov bez presedana, odložene godinu dana i održane bez publike, ali naši sportisti su uspeli i u takvim uslovima da osvoje neverovatnih 9 medalja. Osvrćući se na taj period, ovu izložbu treba da posmatramo kao zajednički podsetnik na sve uspehe koje smo postigli uprkos kriznim vremenima, i da je doživimo kao vetar u leđa za sve nove uspehe, bilo karijerne, sportske ili privatne“, izjavio je Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke.