Generalni sekretar OKS Djordje Visacki, predsednik Vlade Divac, Drgan Maksimovic, direktor kompanije SIKA i Damir Stajner menadzer projekata u OKSGeneralna skupština Evropskih olimpijskih komiteta (26-27. novembar) i centralna proslava 100 godina OKS

 

Veliki jubilej, 100 godina olimpizma u Srbiji, koji se obeležava ove godine, bio je povod da upravo Olimpijskom komitetu Srbije bude dodeljena organizacija 39. Generalne skupštine Evropskih olimpijskih komiteta (EOK).

Od 25. do 27. novembra, Beograd i Srbija imaće priliku da ugoste predsednike i generalne sekretare iz 49 olimpijskih komiteta zemalja Evrope, kao i brojne predstavnike Međunarodnog olimpijskog komiteta na čelu sa predsednikom Žakom Rogom.

Na konferenciji za medije, u beogradskom hotelu ZIRA javnosti je predstavljen program i detalji vezani za organizaciju Generalne skupštine EOK, kao i koncept centralne proslave 100 godina olimpizma u Srbiji. Za 26. novembar najavljeno je i finale “EkOlimpijade Srbije 2010”, kao i potpisivanje Ugovora o saradnji sa organizacijom “Generations for peace”.

Povezana vest:  Marko Jevtović i Srećko predvode olimpijski karavan na Voždovcu

Predsednik OKS Vlade Divac i direktor kompanije SIKA Dragan MaksimovicOvom prilikom predsednik OKS Vlade Divac i generalni direktor kompanije SIKA doo. gospodin Dragan Maksimović, potpisali su Ugovor, kojim ova kompanija, koja kao i OKS u 2010. proslavlja vek svog postojanja, postaje generalni sponzor centralne proslave 100 godina olimpizma u Srbiji.

Generalni sekretar OKS Đorđe Višacki, predstavio je određene detalje vezane za organizaciju Generalne skupštine i najavio pojedine goste koji će ovom prilikom posetiti Beograd.

Za vreme održavanja Generalne skupštine EOK, Beograd će posetiti i delegacije organizacionih komiteta narednih Olimpijskih igara u Londonu 2012., Riu 2016, Zimskih u Sočiju 2014., kako bi podneli svoje izveštaje o toku priprema.

Povezana vest:  Nestalo sedam kamerunskih olimpijaca

Predsednik NOK Rusije je Aleksandar Žukov, inače potpredsednik Vlade Rusije, dok NOK Mađarske prevodi Pal Šmit, odnedavno i Predsednik Mađarske

U Beograd će stići i predsednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Londonu višestruki osvajač olimpijskih medalja, Lord Sebastijan Kou.

Katarina Vit, proslavljena nemačka klizačica, će doći u Beograd u funkciji predsedavajuće komiteta za kandidaturu Minhena za Zimske olimpijske igre 2018. Za tri kandidata za zimske olimpijske igre 2018. predstavljanje u Beogradu biće poslednje pred odluku koja će biti doneta u julu sledeće godine u Durbanu, Južnoafrička Republika.

Povezana vest:  REZULTATI SRPSKI TAKMIČARA 12 DANA, Vaterpolisti u polufinalu, Ivana Španović 11.

Na poziv OKS u Beograd će doći i Frenki Frederiks, danas predsednik sportske komisije MOK i četvorostruki osvajač olimpijskih medalja (jedini osvajač Olimpijskih medalja za svoju zemlju, Namibiju)

Drugog dana zasedanja Generalne skupštine biće doneta odluka o gradovima domaćinima zimskog i letnjeg EYOF-a 2015. Kandidati za letnji su Brno i Tbilisi, a za zimski –  Vorarlberg i Lihtenštajn i Sarajevo i Istočno Sarajevo

Ovom prilikom GS EOK doneće i odluku ko će biti dva člana ove institucije u Izvšnom savetu ANOK (Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta), za koje je jedan od šest kandidata i predsednik OKS Vlade Divac.