Povodom učešća Tima Srbije na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu, Olimpijski komitet Srbije je u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda organizovao prijem pod nazivom Olimpijska porodica na kojem je ugostio roditelje mladih olimpijaca, predstavnike škola čiji su oni đaci i predstavnike klubova u kojima treniraju.

Treće po redu Olimpijske igre mladih održaće se od od 6. do 18. oktobraa u Buenos Airesu u Argentini. Na Igrama će učestvovati sportisti iz 205 zemalja sveta, a takmičiće se u 32 različita sporta. Srbiju će u Buenos Airesu predstavljati 16 mladih olimpijaca u 8 sportova. Uz program sportskih takmičenja, kroz niz kulturnih i obrazovnih radionica sportisti će imati i priliku da se druže sa svojim vršnjacima i da predstave kulturu, običaje i nasleđe svoje zemlje.

Ideja Olimpijskog komiteta bila je da na jednom mestu okupi porodice, predstavnike klubova u kojima treniraju i škola koje pohađaju naši olimpijci i da skrene pažnju na važnost uloga koje ove institucije imaju u sazrevanju i razvoju mladih sportista, budućih šampiona. Roditeljima mladih olimpijaca, direktorima škola i čelnim ljudima klubova uručene su plakete i priznanja u znak zahvalnosti za doprinos u razvoju i jačanju sportskih vrednosti i olimpizma u Srbiji.

Povezana vest:  OI 2016, Srpskim čamcima 10. mesta na Igrama u Riju

Predsednik OKS Božidar Maljković poželeo je prisutnima dobrodošlicu u olimpijsku porodicu Srbije: „Naši mladi sportisti sada prvi put ulaze u olimpijsku porodicu i ovo je važan momenat u životu svakog od njih, ali verujem i u životu njihovih porodica, klubova u kojima treniraju i škola koje pohađaju. Verujem sam da će na ovim Igrama vaša deca, vaši đaci i sportisti pružiti svoj maksimum na sportskom terenu i da će kao ambasadori Srbije, dostojno predstaviti našu zemlju i sve one koji ih vole i podržavaju. Siguran sam da će nas sve učiniti veoma ponosnim. Veliko vam hvala na uloženom trudu u odgajanju, vaspitavanju, školovanju i razvoju mladih olimpijaca i naših budućih šampiona!

Pomoćnik gradonačelnika Beograda, gospodin Andreja Mladenović rekao je: „Sigurno je da ova olimpijska iskustva u mlađem uzrastu mnogo znače budućim šampionima, da osete olimpijski duh i atmosferu Igara. Znamo da su u Olimpijskom timu u Riju i u Londonu bili i sportisti koji su učestvovali na Evropskom olimpijskm festivalu mladih u Beogradu. Znate da ne morate uvek da pobedite ali morate da budete dostojni i sporta i zastave iza koje stoje.“ 

 Državni sekretar za sport Predrag Peruničić poručio je sportistima da uživaju u ovom takmičenju, da se druže i lepo provedu: „Iako kod nas u Srbiji ne važi geslo važno je učestvovati, već i važno je pobediti, ja ipak želim da vam kažem da sada uživate i da se družite. Znamo koliko je teško baviti se sportom na vrhunskom nivou i koliko je odricanja potrebno, a vremenom će biti samo teže. Imate podršku svih nas. Srećan vam put i puno uspeha.“

U ime sportista iz tima zahvalila se plivačica Anja Crevar: „Hvala vam svima za ljubav, podršku, strpljenje i požrtvovanje. Daćemo sve od sebe da vas učinimo ponosnim.“

Priznanja su uručena i Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije i Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije, koji kontinuirano pružaju podršku mladim sportistima tokom priprema i takmičenja.

Povezana vest:  ZOI SOČI 2014, Austrija: Pretnje otmicama na olimpijskim igrama u Sočiju