ugledne zvanice - svecanost u starom dvoruOdržana Centralna proslava 100 godina postojanja Olimpijskog komiteta Srbije

 

 

U zdanju Starog dvora večeras je održana Centralna svečanost povodom 100 godina postojanja olimpijskog komiteta u Srbiji. Obeležavanju stogodišnjice olimpizma u Srbiji prisustvovali su Boris Tadić, predsednik Republike Srbije, Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, Žak Rog, predsednik Međunarodnog Olimpijskog komiteta, Patrik Hiki, predsednik Evropskih Olimpijskih komiteta, Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Đorđe Višacki, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, kao i mnoge ličnosti iz javnog i kulturnog života. Među prisutnima je bilo i oko 250 gostiju iz inostranstva, čelnika MOK-a, EOK-a, predstavnika evropskih nacionalnih olimpijskih komiteta i drugih članova Olimpijske porodice.

Ove godine, idejno rešenje programa je zasnovano na činjenici da ove godine OKS proslavlja 100 godina postojanja Olimpijskog pokreta u Srbiji, a grad Beograd ima veoma značajno mesto u njegovoj istoriji, kao grad u kome je osnovan olimpijski pokret, a danas kao nosilac podrške u razvijanju olimpijskih vrednosti. Olimpizam u Srbiji začet je u Beogradu, osnivanjem Srpskog olimpijskog kluba 23. februara 1910. godine, na inicijativu mladih srpskih oficira na čelu sa kapetanom Svetomirom Đukićem u hotelu Moskva.

Boris Tadić, predsednik Republike Srbije rekao je da je ponosan dosadašnjim uspehom naših sportista, njihovim zalaganjem i ulogom u istoriji naše zemlje.

– Od kapetana Đukića do Vlade Divca prošlo je 100 godina olimpizma u Srbiji. Vlade Divac imaće privilegiju da vodi naš Olimpijski komitet i u prvom i u drugom veku njegovog postojanja. To je privilegija ali i obaveza, i mi verujemo da će uz njegovo razumevanje sporta i ulogu sportista u sportskim organizacijama olimpizam doživeti nove procvate u našoj zemlji. Verujući u osnovne maksime olimpijskog i sporta uopšte dozvolite mi da kažem da za mlade sprotiste treba da važi maksima „prvo zdravlje, onda škola i na kraju sport” – rekao je predsednik Tadić, pozdravivši sve šampione Srbije, počev od Franje Mihalića do Milorada Čavića koji su pokazali kako se pobeđuje ali kad treba i dostojanstveno podnosi poraz na sportskom terenu.

Povezana vest:  Deset američkih gradova želi OI 2024.

Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda kazao je da su dosadašnja prvenstva koja su organizovana u glavnom gradu Srbije, poput onih u košarci, vaterpolu, streljaštvu, klizanju, stonom tenisu, rvanju i drugim sportovima bili prilika da se građani Srbije i Beograda pokažu onakvima kakvi zaista jesu: otvoreni, gostoljubivi, spremni da se takmiče, ali i da čestitaju onome ko je bolji, odnosno, da pokažu pravi duh olimpizma.

– Vaša odluka da 39-tu Generalnu skupštinu evropskih nacionalnih komiteta organizujete u Beogradu i Srbiji za nas predstavlja veliko priznanje i potvrdu činjenice da smo posle izuzetno teške poslednje decenije prošlog veka ponovo uvaženi član porodice naroda i država sveta. Želimo vam da u našoj sredini uživate i da sliku koju o nama steknete prenesete celom svetu. Jer, ovo je zemlja Vlade Divca, Ane Ivanović, Jelene Janković, Jasne Šekarić, Aleksandra Šapića i nekih novih Jelena, Ana, Jasni i drugih koji sada odrastaju i koji će sutra, takmičeći se za Srbiju širiti duh olimpizma kao što su to mnogi pre njih radili – kazao je gradonačelnik Dragan Đilas.

Povezana vest:  VLADE DIVAC NE NAPUŠTA OLIMPIJSKI KOMITET SRBIJE

Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije podsetio je da je pre tačno 100 godina olimpijska ideja počela da se širi Srbijom.

– Danas, čitav vek kasnije imamo razloga da budemo ponosni. Od prvog nastupa, na igrama u Stokholmu 1912. godine slali smo sportiste na sve letnje igre, a naši olimpijci ostavili su dubok trag i doprineli popularizaciji Olimpijskih igara. Tradicija, snaga i vizija – tri su stuba na kojima gradimo budućnost. Uvek moramo jače, brže i bolje, a to možemo samo ako motivišemo sve društvene snage i građane Srbije po vrednostima olimpizma. Olimpijski komitet Srbije će i ubuduće, pozitivnom energijom, kvalitetnim radom i otvorenošću, stvarati atmosferu i uslove kojima će naši sportisti moći da se razvijaju i postižu vrhunske rezultate. Time ćemo na najefikasniji način približiti vrednosti olimpizma mladima i inspirisati ih da se bave sportom – rekao je Vlade Divac, podsetivši da je su sportski uspesi mogući jedino ako se oni postižu i na akademskom planu, u čemu će ih OKS uvek podržavati.

Žak Rog, predsednik Međunarodnog Olimpijskog komiteta istakao je da stogodišnjica postojanja Olimpijskog komiteta Srbije veliki podvig u okviru olimpijske porodice.

– Kada pogledamo šta je sve urađeno za tih 100 godina, čovek može samo reći da je to fantastično dostignuće. Od kada je nastao, OKS je jedan od najaktivnijih članova olimpijskog pokreta i kao takav, postao je veoma pouzdan partner Međunarodnom olimpijskom komitetu. Srbija je danas velika sportska zemlja. Vaši takmičari pokazali su, kako u individualnim, tako i u timskim sportovima da sa pravom oblikuju nacionalnu sportsku istoriju, poput Vlade Divca, Jasne Šekarić, Novaka Đokoviće, Ane Ivanović, Jelene Janković i drugih. Želeo bih da spomenem i Borislava Stankovića, čoveka koji je više od 50 godina služio olimpijskom pokretu. I na kraju, do sada ste osvojili 98 medalja na olimpijskim igrama. Ja vam želim da na predstojećim igrama dostignete i prestignete i stotu po redu – rekao je Žak Rog, predsednik Međunarodnog Olimpijskog komiteta .

Povezana vest:  Predsednica Brazila: Zika virus neće ugroziti Olimpijadu

Patrik Hiki, predsednik Evropskih Olimpijskih komiteta poručio je srpskom olimpijskom komitetu da su svi nacionalni komiteti koji su danas u Beogradu počastvovani što mogu da učestvuju u jubileju Olimpijskog komiteta Srbije.

– Kroz svoje postojanje, pokazali ste kakav jedan olimpijski komitet treba da bude. Srbija je zemlja koja u sebi nosi olimpijski duh i zahvaljujući Vlade Divcu i Đorđu Višackom siguran sam da će on biti još jači. Dragi prijatelji, hvala vam, a  Evropski Olimpijski komitet će uvek biti tu da vas podrži svom svojom snagom – poručio je Patrik Hiki.