U Rimu je juče upaljen olimijski plamen za XIV Zimski Evropski olimpijski festival mladih koji će se od 10. do 15. februara održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Ne ceremoniji „Plamen mira“ održanoj na olimpijskom stadionu u Rimu obratio se i generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije i član Izvršnog odbora Evropskih olimpijskih komiteta Đorđe Višacki.

„Rođen sam u zemlji čija je Bosna i Hercegovina bila deo i znam kroz šta smo svi na tim prostorima prošli. Tim pre je moja želja da se EYOF održi u Sarajevu i Istočnom Sarajevu bila veća. Plamen mira je simbolična poruka koja ujedinjuje građane Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Olimpijski duh se vraća u Sarajevo, na Jahorinu i Bjelašnicu. Verujem da će ovaj EYOF biti poseban i ostati upamćen kao što su i Igre u Sarajevu bile,“rekao je Višacki.

Povezana vest:  Konkurs za maskotu Olimpijskog tima Srbije produžen do 11. marta

Olimpijski plamen će narednih dana putovati do Sarajeva gde će 10. februara biti upaljen plamenik na olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović – Hase“,  nekada poznatom kao Koševo. Na ovom stadionu goreo je i olimpijski plamen za vreme Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. u Sarajevu.

Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Srajeva zahvalio se Evropskim olimpijskim komitetima: „Hvala vam na kontinuiranoj podršci koja nam je dala neophodnu energiju da organizujemo nadam se uspešan multisportski događaj.”

Povezana vest:  ZOI SOČI 2014, HOKEJ NA LEDU, Ruski navijači razočarani neuspehom hokejaša

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao je da je Zimski Evropski olimpijski festival prilika za Sarajevo i Istično Sarajevo da zajedno rade ka zajedničkom cilju, svetlijoj i uspešnijoj budućnosti.