Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah pohvalio je Olimpijski komitet Srbije (OKS) i Vladu Srbije zbog načina na koji se bore sa izazovima koje je donela pandemija korona virusa.

Kako je saopštio OKS, na njegovu adresu pristiglo je pismo predsednika MOK-a Tomasa Baha adresirano na predsednika OKS-a Božidara Maljkovića i ministra omladine i sporta Vanju Udovičića, u kojem se izražava poštovanje za način na koji se Vlada Srbije zajedno za Olimpijskim komitetom Srbije i Ministarstvom omladine i sporta nosi sa izazovima koje je donela pandemija virusa korona.

Kako se navodi, prvi čovek MOK-a sa pažnjom je pratio situaciju u Srbiji i zdušno pozdravio napore Olimpijskog komiteta Srbije da vakcinacijom sportista doprinese zdravlju i sigurnosti celokupnog stanovništva u Srbiji.

Povezana vest:  PRVOG TAKMIČARSKOG DANA PRVA MEDALJA ZA SRPSKE SPORTISTE

„Dragi prijatelji, prihvatite moje najiskrenije čestitke zbog načina na koji se srpski narod nosi sa trenutnom pandemijom koja vlada u celom svetu. Srpska Vlada je učinila ogromne napore kako bi zaštitila zdravlje svih njenih građana u ovom izazovnom momentu. Srbija može da bude ponosna na to što je prema broju vakcinisanih građana kotirana kao jedna od najuspešnijih zemalja“, istakao je Bah na početku pisma.

U svetlu priprema za Olimpijske igre, a u skladu sa aktuelnom pandemijskom situacijom vezano za infekciju Covid 19, Olimpijski komitet Srbije je formirao Radnu grupu za praćenje svih aspekata infekcije na sportiste i članove Misije koja je održala i predavanje svim sportistima i članovima sportskih saveza o važnosti imunizacije putem vakcinacije.

Povezana vest:  Divac i Rog obišli učesnike "Eko olimpijade"

„Poštujući preporuke Vlade Srbije, olimpijski tim Srbije započeo je vakcinaciju sportista i stručnog osoblja i to je vest koja me je veoma obradovala. Kako su sportisti oduvek ambasadori zdravog načina života i pozitivni uzori, veoma je bitna poruka koju u javnost poslao Olimpijski komitet Srbije zajedno sa vrhunskim sportistima“, istakao je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta.

„Olimpijski komitet Srbije je zajedno sa Vladom Srbije na ovaj način dao veliku podršku našim naporima da u Tokiju održimo sigurne i bezbedne Olimpijske igre za sve učesnike. Proces imunizacije i vakcinacije srpskih sportista je velika podrška kompletnom olimpijskom pokretu i našim japanskim domaćinima. Zbog svega toga, radujemo se predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju i nadamo se da će one biti svetlo na kraju tunela u kojem se kompletno čovečanstvo trenutno nalazi. Želimo olimpijskom timu Srbije svu sreću u pripremama Tokio“, stoji na kraju pisma koje je potpisao Bah.

Povezana vest:  REZULTATI SRPSKI TAKMIČARA 12 DANA, Vaterpolisti u polufinalu, Ivana Španović 11.

Iako nastup na Olimpijskim igrama neće biti uslovljen vakcinisanjem sportista, ipak je poželjno i važno da ovu mogućnost iskoriste svi sportisti.