Pred početak takmičenja u kajaku sprint na Olimpijskim igrama u Tokiju, održan je sastanak vođa ekipa. Posle sastanka na kojem se, između ostalog, potvrđuju posade u svim disciplinama, poznate su i poimenične startne liste.

Takmičenje na regatnoj stazi Sea Forest Waterway u ponedeljak (02. avgusta) od srpskih reprezentativaca otvoriće Milica Novaković kvalifikacijama u jednosedu na 200 metara. Novaković će veslati u poslednjoj, petoj trci kvalifikacija u stazi četiri. Trka startuje u 02:58 časova ujutro po srednjeevropskom vremenu. Mesto u polufinalu izboriće dve prvoplasirane takmičarke, dok će se ostale kajakašice boriti u četvrtfinalu.

Nešto manje od sat vremena kasnije, na startu kvalifikacija u jednosedu na 1000 metara naći će se Bojan Zdelar. Bojan će veslati u četvrtoj trci koja počinje u 3 sata i 45 minuta po srpskom vremenu. Jednako kao i u konkurenciji dama, dvojica prvoplasiranih u kvalifikacijama izboriće direktan plasman u polufinale, dok će se ostali takmičenje nastaviti u četvrtfinalu.

Povezana vest:  KAJAK, Bedeč osvojila bronzu na Svetskom kupu u Duizburgu

U Olimpijskom selu vlada izuzetno pozitivna atmosfera, s obzirom da su svi sportisti iz jedne države na jednom mestu. Ovo je jedna od retkih prilika da se družimo sa našim kolegama i da se međusobno podržavamo. Sve medalje i odlični rezultati koje su naši reprezentativci postigli do sada su nam poseban vetar u leđa i jedan motiv više da se i mi borimo najbolje što možemo za našu zemlju“, izneo je prve utiske iz Olimpijskog sela Zdelar.

Staza na kojoj se takmičimo je odlična! Prvi put ćemo nastupati u ovom regatnom centru i na sve nas je ostavila odličan utisak. Velika prednost jeste što je samo 20 do 30 minuta udaljena od Olimpijskog sela što je za nas važna stvar“, dodao je Zdelar.

Povezana vest:  IO MOK-a sutra o Armstrongovoj medalji i drugim temama

Osim u jednosedu na 1000 metara, Zdelar će se u Tokiju takmičiti u u jednosedu na 200 metara, kao i Strahinja Stefanović.

U kvalifikacijama u K1-200 na startu će se prvi naći Zdelar, u sredu (04. avgust) u četvrtoj trci od 02:51, dok će Stefanović veslati u poslednoj trci sedam minuta kasnije (02:58). U kvalifikacijama K1-200, mesto u polufinalu izboriće dvojica prvoplasiranih, dok će ostali put do polufinala morati da izbore kroz četvrtfinale.

Povezana vest:  PSS se oglasio povodom izjave Ivana Lenđera od 12.11. na twitter profilu

Četrdeset minuta kasnije, Milica Novaković naći će se na startu kvalifikacija jednoseda na 500 metara (03:40). Zbog promene pravila prema kojima se na Olimpijskim igrama u jednoj disciplini mogu takmičiti dvoje predstavnika iz jedne zemlje, u K1-500 će se veslati čak šest kvalifikacionih trka. Novaković će startovati u prvoj trci, dok će mesto u polufinalu direktno iz kvalifikacija izboriti po tri prvoplasirane takmičarke. Ostale će takmičenje nastaviti u četvrtfinalu.

Raspored srpskih reprezentativaca u kvalifikacijama

02. avgust

02:58 kvalifikacije K1-200 Milica Novaković
03:45 kvalifikacije K1-1000 Bojan Zdelar

4. avgust

02:51 kvalifikacije K1-200 Bojan Zdelar
02:58 kvalifikacije K1-200 Strahinja Stefanović
03:40 kvalifikacije K1-500 Milica Novaković

PHOTO: Kajakaški savez Srbije