Andrea Arsović je osvojila osmo mesto u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava (3 puta 40 metaka) na Olimpijskim igrama u Tokiju.

To je, za sada, treći plasman u finale za srpske strelce na OI u glavnom gradu Japana, posle srebra Damira Mikeca vazdušnim pištoljem i četvrtog mesta miksa Zorana Arunović/Damir Mikec.

Naša druga predstavnica Sanja Vukašinović se plasirala na 25.poziciju.

Andrea Arsović je fantastično otvorila kvalifikacije. U prvom, klečećem stavu je „ubila“ odličnih 396 krugova i posle prvih 40 metaka držala čelnu poziciju. Odličan rezultat u prvom stavu Andreu je postavio na pravi put. U dobrom ritmu je gađala do kraja. Kvalifikacije je završila sa vrednih 1.175 krugova i u finale ušla sa pete pozicije.

U finalu Andrea nije tako silovito startovala kao u kvalifikacijama. Posle prvih 15 metaka, klečećim stavom, nalazila se na sedmoj poziciji. U sledećem, ležećem stavu, pala je na osmo mesto. U finalu ispadanje počinje posle deset hitaca iz stojećeg stava (ukupno 40.metak), kada vatrenu liniju napuštaju sedmoplasirana i osmoplasirana. Andrea se posle 40.serije nalazila na osmom mestu i završila takmičenje zajedno sa sedmoplasiranom Slovenkom Živom Dvoršak.

Povezana vest:  Jasna Šekarić šesta, Pletikosić deseti, Mikec 11. u Fort Beningu na Svetskom kupu

Zlato je pripalo Nini Kristen (Švajcarska), evropskoj prvakinji iz Bolonje 2019. Druga je bila Julija Zikova iz Rusije, koja je 2019. osvojila zlato na Evropskim igrama, a treće njena zemljakinja Julija Karimova, aktuelna svetska šampionka.

Evropska prvakinja iz Osijeka ove godine, Sofija Ćekarelo (Italija) nije ušla u finale, zauzela je 21.mesto, a pobednica iz Rija, Barbara Engelder (Nemačka) nije ni došla u Tokio.

Olimpijske igre Tokio, streljački turnir, osmi dan

MK puška trostav, žene, finale: 1. Nina Kristen (Švajcarska) 463,9, 2. Julija Zikova (OK Rusije) 461,9, 3. Julija Karimova (OK Rusije) 450,3, 4. Džanet Heg Dueštad (Norveška) 439,9, 5.Sagen Madalena (SAD) 427,8… 8. Andrea Arsović 402,4. Kvalifikacije (3 puta 40 metaka): 1. Julija Zikova (OK Rusije) 1.182, 2. Sagen Madalena (SAD) 1.178, 3. Jolin Ber (Nemačka) 1.178… 5. Andrea Arsović 1.175 (396 klečeći, 391 ležeći, 388 stojeći stav)… 25. Sanja Vukašinović 1.161 (385, 392, 384)….

Dragan Donević: Podstrek za nove olimpijske izazove

Šef stručnog štaba Dragan Donević, inače i lični trener Andree Arsović, je pohvalio svoju učenicu i posebno rezultat u kvalifikacijama.

Povezana vest:  OI 2012, ZARADE SPORTISTA, Lebron najplaćeniji olimpijac, Đoković na osmom mestu

–Andrea je ostvarila odličan uspeh, posebno zato što joj trostav nije glavna disciplina, već vazdušna puška. Međutim i malokalibarskom puškom smo se intenzivno pripremali, a Arsovićeva je pokazala da je u pravo vreme dostigla pravu formu. Na najvećem takmičenju postigla je drugi najbolji rezultat kvalifikacija u karijeri po novim pravilima, uvedenim 2018, od kada žene u trostavu pucaju 120 metaka. Preciznija je bila samo na Evropskom prvenstvu u Bolonji 2019, kada je zabeležila 1.177 krugova. Kvalifikacije je odradila fenomenalno. Sjajno je počela u klečećem stavu, u kome je u poslednje vreme značajno napredovala. U ležećem malo popustila, a u poslednjem stojećem gađala na svom nivou i superiorno stigla do finala, kao peta.

Arsovićeva ima brz ritam gađanja, među prvima je završila kvalifikacije, pa potom čekala kraj i rasplet, ali mesto među osam najboljih joj ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo. Osmoplasirana Norvežanka Dueštad je skupila četiri kruga manje od Andree.

Skoro sve finalistkinje su iskusne takmičarke, sa bogatim sportskim karijerama, poput Arsovićeve, ali Donević skreće pažnju na jedan detalj.

–Niko od takmičarki iz velesila poput Kine, Indije, Južne Koreje, Italije, nije izborio plasman među osam najboljih, a Andrea jeste. Možda je u finalu mogla da ostvari i malo bolji plasman, ali u borbi za medalje mnogo faktora odlučuje. U svakom slučaju plasmanom među deset najboljih je ispunila očekivanja. Prvo olimpijsko finale u karijeri je dodatan podstrek za nove izazove. I sama mi je posle finala rekla da joj je ostvarenje u Tokiju vetar u leđa za naredne Olimpijske igre, da će se boriti da se prvo kvalifikuje, a potom i da u Parizu nadmaši rezultat iz Tokija.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Mikec bolji od svetskog rekorda za zlato u Plzenu

O učinku Sanje Vukašinović, Donević kaže:

-Za razliku od Andree, Sanji je trostav primarna disciplina. Ali, stegnuto je počela meč. Pritisak debitantnskog učešća ostavio traga. Par lošijih hitaca u početku joj je poremetilo ritam. Međutim, raduje što se borila do kraja, nije odustajala. Potvrdila je da je takmičarka pred kojom je budućnost i od koje u narednim godinama možemo da očekujemo vrhunske rezultate.

Streljački turnir se za srpske strelce završava u ponedeljak, kada će se u gađanju MK puškom iz trostava takmičiti Milenko Sebić i Milutin Stefanović.