Američki tužioci optužili su danas stručnjaka iz Teksasa koji se predstavlja kao kineziolog i naturopata, da je davao lekove za poboljšanje performansi sportistima koji su se takmičili da Olimpijskim igrama u Tokiju prošlog leta, medju kojima je i nigerijska sprinterka Blesing Okagbare.

Erik Lira (41) iz El Pasa je prva osoba koja je optužena po novom američkom antidoping zakonu koji reguliše medjunarodna sportska takmičenja.

Povezana vest:  Odbojkašica Jovana Brakočević, teniser Novak Đoković, ženska odbojkaška reprezentacija i veterpolisti najbolji u 2011. u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Kancelarija američkog tužioca na Menhetnu saopštila je da je Lira distribuirao lekove, uključujući i ljudski hormon rasta.

On je, takodje, optužen za zaveru radi kršenja zakona o pogrešnom brendiranju i falsifikovanju droge.

U krivičnoj prijavi se ne navodi ime Okagbare, ali uključuje detalje koji ukazuju na to da je ona bila medju Lirinim klijentima.

Povezana vest:  OI 2016, Holandski gimnastičar isljučen sa Olimpijade zbog opijanja

Okagbare je privremeno suspendovana jer je bila pozitivna na ljudski hormon rasta u julu 2021. godine, samo nekoliko sati pre nego što je bivša osvajačica srebrne medalje na svetskom prvenstvu trebalo da trči u polufinalu trke na 100 metara na Igrama u Tokiju.

Vlasti su pretražile Okagbarin mobilni telefon dok se vraćala u SAD i otkrile da je komunicirala sa Lirom preko šifrovane aplikacije, navodi se u žalbi.

Povezana vest:  Srpski čamci sigurno do finala Mediteranskih igara

Kineziologija je naučna disciplina koja promoviše kretanje u cilju poboljšanja zdravlja, dok je naturopatija slična disciplina koja se zalaže za zdravu ishranu i poštovanja zakona prirode.