Na svečanosti povodom Dana opštine Knjaževac koja je održana u utorak, 17. maja 2022. godine, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković proglašen je za počasnog građanina opštine Knjaževac. Njemu je ovo priznanje uručio predsednik Privremenog organa opštine Knjaževac Milan Đokić.

Upravo povodom Dana opštine Knjaževac, u utorak 17. maja 2022. godine održana je Svečana akademija u Velikoj sali Doma kulture. Na ovoj svečanosti koja je održana pred prepunom salom Doma kulture u Knjaževcu, predsednik Privremenog organa opštine Knjaževac Milan Đokić dodelio je veliko priznanje predsedniku Olimpijskog komiteta Božidaru Maljkoviću koji je proglašen za počasnog građanina ove opštine.

Prilikom dodele povelje, predsednik OKS Božidar Maljković zahvalio se na velikom priznanju koje mu je uručeno.

Povezana vest:  Olimpiski komitet Srbije čestitao Tomasu Bahu reizbor na mesto predsednika MOK-a

„Ova povelja za mene predstavlja veliku stvar i privatnu i simbolički. Svoju trenersku karijeru počeo sam u knjaževačkom selu Kalna i tu sam dobio diplomu da budem košarkaški trener. Tada sam se razmišljao šta da radim i hoću li stvarno moći time da se bavim i tako sam krenuo kao trener. Poziv predsednika Privremenog organa opštine Knjaževac Milana Đokića morao sam da prihvatim i da dođem ovde, jer je ovo velika počast za mene. Đokić je mnogo toga uradio za ovaj prelepi grad kroz koji prolaze tri reke. Knjaževčani zaista treba da budu ponosni na ovo mesto“, istakao je predsednik Maljković.

Povezana vest:  ZOI 2014, Rusi šalju olimpijsku baklju u svemir

U obrazloženju koje je dato, između ostalog navedeno je: Čovek koji je zaslužan da ove godine dobije Povelju počasnog građanina opštine Knjaževac jeste Božidar Maljković – predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i proslavljeni košarkaški trener, a za konstantnu, permanentnu promociju Knjaževca. Gospodin Maljković je rođen 20. aprila 1952. godine u Otočcu. Igračku karijeru započinje u košarkaškim klubovima „Sloga“ iz Kraljeva i „Ušće“ Beograd, a potom trenersku nastavlja širom Srbije i van nje: u Hrvatskoj, Sloveniji, Grčkoj, Francuskoj, Španiji… Osvajač je nebrojenih trofeja, kupova i šampionata, a više puta je proglašavan i za najboljeg trenera svojih klubova i reprezentacija.

 

Dan opštine Knjaževac

833. godine je datum kada je posle 437 godina na prostorima sadašnje opštine Knjaževac zbačena turska vlast, njen feudalni poredak i datum koji će značiti veličanstvenu kapiju kroz koju će Gurgusovac zakoračiti u budući razvoj u okviru svoje matice Srbije i zajedno sa njom u tokove razvoja civilizacije Evrope u XIX i XX veku.

Povezana vest:  OI 2016, Klišina suspendovana sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru

Kako se Turci nisu protivili Miloševoj regularnoj vojsci predali su se 17. maja i po svom izboru jedni otišli u Pirot, a drugi u Niš. Srbi su tada preuzeli šanac Gurgusovačke kule, što je značilo da je Knjaževac, tada Gurgusovac, zauvek bio oslobođen od Turaka.

Tim povodom se  17. maj obeležava se kao Dan opštine Knjaževac.