Olimpijski komitet Srbije ugostio je danas u Olimpijskoj kući predstavnike Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i delegaciju Mađarskog univerziteta za sportske nauke. Predsednik OKS Božidar Maljković zajedno sa izvršnim direktorom Damirom Štajnerom dočekao je predsednika Saveta Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, gospodina Bojana Sekulića i prof.dr Milana Mihajlovića, kao i delegaciju Mađarskog univerziteta za sportske nauke na čelu sa dr Judit Kádár.

Pored predstavnika Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“,  gospodina Bojana Sekulića i prof. dr Milana Mihajlovića, Olimpijski komitet Srbije posetila je i delegacija Mađarskog univerziteta za sportske nauke koju je predvodila dr Judit Kádár, a u kojoj su bili i Vivien Ammerling, Gabriella Sztojalovszky i dr György Suha, kao i predstavnica iz Severne Makedonije, gđa Silvija Mitevska.

Povezana vest:  Poznat raspored trka u Tokiju

Tema sastanka bilo je uspostavljanje saradnje između Mađarskog univerziteta za sportske nauke, Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i Olimpijskog komiteta Srbije u oblasti edukacije sportista i svih kadrova u sportu.

Na samom početku sastanka, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković pozdravio je sve učesnike i tom prilikom naglasio: „Mora da postoji sinergija između profesionalnog sporta i edukacije. Važno je da postoji konstantno obrazovanje trenera, ali i sportista, kako bi se pripremili za život nakon završetka sportske karijere. Neophodno je sportistima pružiti savete i pomoć kako da kombinuju sport i studije u cilju ostvarenja dobrih rezultata i u drugim sferama života i kako da ostvare uspešan prelaz sa sportskog na poslovni teren. Posebno bih istakao dobru saradnju koju imamo sa Fakultetom za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, i podvukao da kroz tu saradnju Olimpijski komitet Srbije na studijskim programima Fakulteta za sport ima mogućnost da iskoristi do 20 stipendija za vrhunske sportiste godišnje. Podrška Mađarskom univerzitetu za sportske nauke je logična, imajući u vidu saradnju Srbije i Mađarske, a siguran sam da će ovakav vid kooperacije biti odlična platforma za unapređenje odnosa ove dve zemlje“.

Povezana vest:  OI 2016, Odbojkaši Brazila osvojili zlatnu medalju na OI

Predsednik Saveta Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, gospodin Bojan Sekulić zahvalio se na gostoprimstvu, osvrnuvši se na dosadašnju veoma uspešnu saradnju sa Olimpijskim komitetom Srbije. Naglasio je da je neophodno da ove tri institucije zajednički deluju kako bi zacrtani ciljevi u oblasti edukacije sportista, ali i administrativnih radnika u sportu, bili ostvareni u narednom periodu.

Povezana vest:  Gasol umesto Nadala nosi zastavu Španije

Predstavnica Mađarskog univerziteta za sportske nauke, dr Judit Kádár, na sastanku je izložila portfolio Univerziteta, odnosno program osnovnih, master i doktorskih studija, kao i kratkoročne kurseve koji između ostalog obuhvataju studije za sportske trenere, menadžere u sportu, upravljanje sportskim objektima i sportsku diplomatiju.

Na sastanku je dogovoreno da će u narednom periodu Olimpijski komitet Srbije nastaviti da podržava rad Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, uključujući i kurikulume nastale zajedničkim delovanjem Fakulteta za sport i Mađarskog univerziteta za sportske nauke. Tom prilikom, predsednik OKS Božidar Maljković je naglasio da je Olimpijski komitet Srbije otvoren za svaku vrstu saradnje koja podrazumeva edukaciju kadrova u sportu.