Večeras je u beogradskom hotelu „Hajat“ održana svečana ceremonija potpisivanja pozivnog pisma Međunarodnog olimpijskog komiteta za učešće Tima Srbija na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković je potpisao ovaj poziv i time i zvanično potvrdio kontinuitet učešća naših sportista na Olimpijskim igrama. Od debija u Stokholmu 1912. sportisti Srbije učestvovali su na svim Letnjim olimpijskim igrama. Zaključno sa Olimpijskim igrama u Tokiju, osvojili smo ukupno 119 medalja – 34 zlatnu, 41 srebrnih i 44 bronzanih.

Godinu dana pre početka Olimpijskih igara, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta upućuje poziv za učešće na Igrama svim nacionalnim olimpijskim komitetima, koji potpisivanjem i zvanično prihvataju poziv.

Još tačno 235 dana deli nas od momenta koji svi željno iščekujemo, kada će Tim Srbija ploviti Senom i kada će se zastava naše zemlje ponosno vijoriti na jedinstvenoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu. Već sada je potpuno jasno da nas 26. jula 2024. godine očekuje jedinstveni spektakl kakav samo Evropa može da upriliči. U ovom trenutku imamo više kvalifikovanih sportista u odnosu na isti period pre Igara u Tokiju. Pedesetoro sportista je već obezbedilo svoje mesto u Timu Srbija, dok mnogima tek predstoje kvalifikaciona takmičenja i borba za olimpijske vize. Uz podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Republike Srbije i Ministarstva sporta, Međunarodnog olimpijskog komiteta i pouzdanog sponzorskog pula Olimpijskog tima Srbije „Podrška zlata vredna“, uveren sam da ćemo imati snažan Tim u Parizu“, rekao je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Božidar Maljković, a sportistima je poručio – „Olimpijske igre su mnogo više od sportskog takmičenja, one predstavljaju simbol jedinstva, sportskog duha i težnje za izvrsnošću. Vi sa sobom nosite nade i snove naše zemlje, a kada stupate na olimpijsku scenu, osećate i ponos što predstavljate svakog od nas. Siguran sam da ćete na najbolji način odigrati ulogu ambasadora Srbije na svetskoj sceni, a da ćete po povratku kući biti ambasadori olimpijskog pokreta u Srbiji. Vaše olimpijske priče odjeknuće daleko izvan sportskih borilišta kao izvor inspiracije i energije za neke buduće olimpijce!“

Povezana vest:  Maljković: Verujem da ćemo biti prave protiv Kine i Senegala

Svečanosti potpisivanja pozivnog pisma za učešće na predstojećim Igrama prisustvovao je veliki broj sportista koji su obezbedili kvote ili ispunili norme za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Pozivno pismo predsedniku Maljkoviću predala je naša najbolja atletičarka Ivana Vuleta, četvorostruka učesnica Olimpijskih igara, osvajačica bronzane olimpijske medalje iz Rija 2016 i aktuelna svetska i evropska šampionka, a u ime kvalifikovanih sportista Tima Srbija, zvanicama se obratio najuspešniji strelac Srbije Damir Mikec, osvajač srebrne medalje sa Olimpijskih igara u Tokiju: „Vrednost Olimpijskih igara ne ogleda se samo u ličnim dostignućima, već i u kolektivnom ponosu i jedinstvu koje donose našoj naciji. Takmičićemo se ne samo za sebe, već i za sve one koji će nam pružiti podršku i stati čvrsto uz nas – porodicu, prijatelje, trenere i navijače. Ovo putovanje nije samo naše, pripada svima koji su odigrali ulogu, ma koliku, u našoj potrazi za olimpijskom slavom. Znajući kakve sportiste naša zemlja ima, siguran sam da ćemo se nakon Pariza videti ponovo na platou ispred Skupštine grada da proslavimo neke nove uspehe i medalje“.

Povezana vest:  Sistemsko ulaganje države u sport VB donelo uspeh na Igrama u Riju

Gostima se obratio i ministar sporta Zoran Gajić koji je, između ostalog, istakao: „Bitno je da naši sportisti sprovedu plan i program priprema onako kako dolikuje olimpijskim šampionima. Mi ćemo biti zadovoljni kada se takmičenje završi, kada vidimo da su sportisti Srbije dali sve od sebe. Država Srbija u vidu Ministarstva sporta zajedno sa Olimpijskim komitetom i svim savezima olimpijskih sportova pomno prati život i rad sportista. Maksimalno se trudimo da im pomognemo u ostvarenju svih pomenutih ciljeva. Pozivam celu naciju da veruje u sve njih onako kako Ministarstvo sporta, država, Olimpijski komitet i svi nacionalni savezi veruju u sportiste, njihove trenere, rukovodstva saveza i sve ostale ljude koji učestvuju u procesu priprema“.

Povezana vest:  Još osam medalja za Srbiju u Taragoni

Pored sportista i sportskih zvaničnika, svečanosti su prisustvovali predstavnici države, diplomatskog kora i sponzora i partnera Olimpijskog komiteta Srbije.

U ovom trenutku, Tim Srbija za Olimpijske igre u Parizu broji 50 kvalifikovanih sportista, od čega 22 iz individualnih sportova i 28 iz timskih. Svoju šansu da izbore mesto u Timu Srbija imaće i ženska košarkaška reprezentacija, vaterpolisti, odbojkaši, rukometašice i rukometaši, tekvondisti, teniseri, džudisti, i mnogi drugi. Do samog početka Igara mnoge od naših sportista očekuju kvalifikaciona takmičenja, pa će se konačan sastav Tima Srbija saznati tek nekoliko nedelja pred svečano otvaranje Igara.

Ostalo je još tačno 235 dana do početka Olimpijskih Igara u Parizu. Grad svetlosti naredne godine dočekaće najbolje sportiste iz celog sveta, ali to neće biti prvi put da je glavni grad Francuske i jedan od najlepših gradova sveta, domaćin Olimpijskih igara. Tačno 100 godina nakon prethodnog domaćinstva, a ukupno treći put u svojoj istoriji, svetla Pariza biće obojena olimpijskim bojama.

Foto: Dušan Milenković/ATA Images